Dům historie Přešticka čeká rok plný akcí

23. leden 2024 21:51

Tušíte, co je to hybohled? Jedná se o skříňku, která ukrývá pohyblivé příběhy. Hybohledy můžete letos najít třeba v Domě historie Přešticka v Přešticích. Pro letošek toho tam ale pro vás připravili daleko víc.

Osm výstav přichystali na letošní rok v Domě historie Přešticka v Přešticích na jižním Plzeňsku. První z nich nazvanou Barevné dědictví zahajují už ve středu 24. ledna. Výstava ukáže výtvarné práce autorky Jarky Papežové a dalších členů její rodiny. Dále se v muzeu představí výtvarník Pavel Macek s hybohledy a kuklostroji. Jsou to skříňky, do kterých mohou návštěvníci nahlédnout a rozhýbat klikou výjevy, jež se ukrývají uvnitř.

„S kolegou historikem Michalem Tejčkem dále připravujeme výstavu o přeštických dragounech. Málo se ví, že v Přešticích více než 200 let pobývalo vojsko, a pro nás je příprava poměrně náročná, protože zahrnuje spoustu bádání a hledání exponátů,“ prozrazuje vedoucí muzea Drahomíra Valentová.

V Domě historie Přešticka se také chystá řada přednášek a dalších akcí. V souvislosti s výstavou Barevné dědictví Jarka Papežová uspořádá tvůrčí dílnu Tajemství akvarelu a komentovanou prohlídku. Do muzea zavítají modeláři ze spolku Modelářský svět na únorovou dílnu papírového modelářství pro začátečníky. A také letos se mohou nejen rodiny s dětmi těšit na kolejiště Josefa Němečka z Přeštic a večerní jízdy mašinek, a to konkrétně 10. a 24. února.

autor: abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy