Dvojčata vzácných ussurijských tygrů se narodila v plzeňské ZOO

Na konci května se v plzeňské zoologické zahradě narodila dvojčata vzácných tygrů ussurijských, kteří jsou ve volné přírodě kriticky ohroženým druhem. Rodiči jsou pětiletá Tsamara z Calgary v Kanadě a dvanáctiletý Mauglí původně z olomoucké zoo. Pro obě vzácné šelmy jsou tygří dvojčata - samičky - prvními potomky.

Tygřice Tsamara nevychází ven a pečuje o mláďata. Ačkoliv je prvnička, svou úlohu zatím zvládá. Narození tygřat se plzeňští chovatelé dočkali po 23 letech, v minulosti se zde sice mláďata tygrů narodila, nepodařilo se je ale odchovat do dospělosti. Návštěvníci zahrady zatím malá dvojčata neuvidí, tygřice je s nimi ve vnitřní ubikaci a i terasa u výběhu je kvůli jejich klidu zatím uzavřená. Návštěvníci, pokud vše bude probíhat dobře, by měli postupně pozorovat tygří rodinku ve venkovním výběhu od konce července.

Pár tygrů ussurijských

Úspěšné narození tygřat považují chovatelé za malý zázrak. Samici se podařilo zabřeznout už při prvním páření v polovině února. Samec Mauglí dosud i přes svůj poměrně vysoký věk potomky neměl, v olomoucké zoo se s tamní tygřicí nesnášel. Ředitel zoo Jiří Trávníček před časem uvedl, že se ve světě podařilo asi jen dvakrát, aby tygr starší 12 let zplodil potomky. Pokud by nebyl Mauglí úspěšný, plzeňská zoo byla připravená shánět ve světě pro tygřici jiného samce. Tsamara je totiž geneticky velmi cenné zvíře, důležité pro záchovné programy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio