Dýňový cheesecake
V pondělním Apetýtu si s námi můžete pochutnat na sladké dobrotě. Cheesecake tvoří dvě vrstvy – krusta z rozdrobených sušenek a sýrový krém. Nejprve byl cheesecake jen pečeným dezertem. V současné době ale existuje už i jeho nepečená varianta.
Co budete potřebovat?
na korpus:
- 200 g máslových sušenek
- 50 g moučkového cukru
- 45 g másla
na náplň:
- 840 g mascarpone
- 450 g dýňového pyré (stačí dýni nastrouhat a povařit, dobrá je dýně Hokaido)
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 2 lžičky vanilkového cukru (případně pokud máte, čistého vanilkového extraktu)
- 2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
- Nejprve připravíme korpus – paličkou nebo v mixéru rozdrtíme sušenky.
- Pak je přesypeme do mísy a přidáme cukr a rozpuštěné máslo.
- Mícháme, dokud se vše nespojí.
- Hmotu postupně natlačíme do dortové formy s vysokým okrajem.
- Je potřeba ji opravdu dobře napěchovat a uhladit.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 10 minut.
- Poté vytáhneme a necháme vychladnout.
- Troubu zatím nevypínáme.
- Připravíme si náplň – v míse nejprve smícháme mascarpone (nebo jiný smetanový sýr tohoto typu), cukr a vanilkový cukr.
- Až jsou tyto ingredience dobře promíchané, přidáme dýňové pyré, mletou skořici a perníkové koření. A opět dobře promícháme.
- Nakonec vmícháme vejce.
- Tuto do hladka vymíchanou náplň pak vlijeme do připraveného korpusu v dortové formě a dáme znovu do trouby.
- Pečeme další hodinu na 160 stupňů.
- Po hodině troubu vypneme a necháme ji ještě další hodinu zavřenou.
- Následně vytáhneme cheescake z trouby a necháme aspoň 2 hodiny odpočívat přikrytý utěrkou.
- Podáváme s čajem či kávou.
Související
-
Rybízový koláč zdobený sněhem
Ve čtvrtečním koutku vaření s Apetýtem vám nabídneme sladké potěšení, letní koláč s poetickým názvem sněhem zdobený koláč rybízový.
-
Tvarohové šišky s malinovou omáčkou
V letním vysílání receptů Apetýtu nesmí chybět sladké mlsání, které si zpříjemníte malinami. Pojďte si připravit tvarohové šišky s malinovou omáčkou.
-
Univerzální čaj šťastného domova
K receptu čtvrtečního Apetýtu nás inspiroval spisovatel Jaroslav Hašek a jeho povídka Šťastný domov. Příběh muže, který se ožení s půvabnou milou dívkou...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://plzen.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://plzen.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.