Egon Vůch se vrací do hry

20. červen 2019 14:30

Někdejší velký fotbalový talent z Plzně Egon Vůch nabírá po vleklém zranění fyzičku a doufá, že najde prvoligové angažmá.

V roce 2015 získal angažmá ve své rodné Plzni, ale v dresu Viktorie se osmadvacetiletý fotbalista neprosadil a zamířil do Liberce. Nadělal dluhy a kvůli financím zamířil na rok a půl do Kazachstánu. Teď se šikovný záložník snaží restartovat svoji kariéru a věří, že sežene angažmá v české nejvyšší soutěži. Bez tréninku a dohánění sil se ale v současném stavu neobejde.

Tvrdé zkušenosti z Kazachstánu

Kvůli zranění kotníku nebyl od listopadu schopen hrát zápasy. Potíže mu přitom způsobila umělá tráva v Kazachstánu, kde oblékal dres Šachtaru Karaganda a Tobolu Kostanaj. „Největší problém je ten, že ať je plus třicet nebo mínus třicet, hraje se tam na umělé trávě. Tady jsme ji zažili maximálně v lednu a pak jsme odjeli na soustředění,“ řekl Plzeňan. Celý rok na umělém povrchu znamená, že kolena i kotníky velmi trpí. Egon odehrál poslední čtyři zápasy pod injekcemi a prášky a nemohl chodit. „Když jsem si vzal tablety, nic jsem necítil. Musel jsem zápasy odehrát, jinak by to tam dopadlo velmi špatně,“ zkonstatoval Vůch.

Do Kazachstánu přestupoval Egon Vůch hlavně kvůli penězům. Předtím se totiž chytil špatných kamarádů a nadělal dluhy. Zpětně ale právě kvůli svému zdravotnímu stavu svého kroku lituje. „Vzalo mi to osm měsíců fotbalu a to je dlouhá doba. Já doufám, že bude kotník dobrý a nebude mě brzdit v kariéře, kterou bych chtěl ještě nastartovat,“ řekl Egon nadšeně.

Doufá v prvoligové angažmá

Teď už je osmadvacetiletý záložník zdravotně v pořádku a doufá v prvoligové angažmá. Byla by prý škoda skončit v osmadvaceti na nižší úrovni. Rodina by s tím navíc také nesouhlasila.

Pokud by přišla nabídka ze zahraničí, bude už Egon Vůch při rozhodování obezřetnější než před dvěma lety. 

„Kdybych si nezpůsobil to, co jsem si způsobil, byly by nabídky zvučnější. Domluvili jsme se s trenérem, že potřebuji pomoct k dobré smlouvě a to se nám naštěstí povedlo. Já mu za to strašně děkuju a jsem rád, že se mu momentálně daří, i když jsem Plzeňák,“ zmínil fotbalista roli současného trenéra Slavie Jindřicha Trpišovského při jeho odchodu z Liberce do Kazachstánu.

Na jaře se několikrát objevil v týmu osobností Real Top Praha a překvapilo jej, kolik lidí včetně herce Jakuba Štáfka se mu snaží pomoci. „Bez tréninku to ale momentálně nepůjde. A mně je jedno, kde to bude. Prostě se do toho potřebuju dostat,“ uvědomil si Egon Vůch.

autoři: Vladislav Janouškovec , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio