Ekokemp odstartoval na hradě Hauenštejn

Na hradě Hauenštejn nedaleko Ostrova na Karlovarsku začíná dnes Ekokemp. Scházejí se tu účastníci z celé republiky, kteří budou například uklízet chráněné krušnohorské louky nebo studovat život čmeláků. Netradiční kemp v přírodě připravili členové organizace Českého svazu ochránců přírody Oharka z Dalovic u Karlových Varů.

Ekokemp je zaměřen především na praktické poznávání ochrany přírody přímo v krajině. Pořadatelé doplní praktickou činnost teoretickým výkladem. Podobný kemp se na Hauenštejně konal už v loňském roce, kdy tento způsob organizátoři vyzkoušeli. Ještě před koncem školního roku pak oslovili řadu škol a studentům pobyt v Ekokempu nabídli.

Přírodovědec

Náplní půldenních pracovních bloků bude, mimo jiné, údržba hornohradského zámeckého parku a úklid sena z chráněných luk u Prachomet. Tato přírodní památka je největším nalezištěm kosatce sibiřského v západních Čechách a druhým největším v Česku. Účastníci se také budou zabývat životem čmeláků, což je jedna z pravidelných činností organizace ochránců přírody Oharka. Pro čmeláky budou například budovat umělé hnízdní dutiny v zídkách kolem hradu nebo v okolním parku. Na druhou polovinu dne jsou pak připraveny četné aktivity, naučné vycházky a hry, ale také exkurze a výlety. Mladí se seznámí s přírodní rezervací SOOS, naučnou stezkou Kladská a Dalovice i s premonstrátským klášterem v Teplé.Celý program završí třídenní splouvání řeky Ohře s naučným podtextem. Ekokemp potrvá na Hauenštejně do 21. srpna.

Hauenštejn
autor: Dana Rampáčková
Spustit audio