Evangelíci z Přeštic rozšíří denní stacionář pro postižené a seniory

9. říjen 2018 14:30
Zprávy

Důvodem rozšíření stacionáře je velký zájem o tyto služby. Po dokončení přístavby, kterou hradí Evropská Unie, se kapacita zařízení zdvojnásobí.

Některé rodiny neví, kam umístit svého staršího člena, aby nebyl celý den sám doma a bylo o něj dobře postaráno. Řešením může být denní stacionář, který funguje jako mateřská škola, ale je určený pro seniory. Podobné zařízení funguje na faře evangelického sboru v Přešticích na jižním Plzeňsku. V současnosti denní stacionář Kristián navštěvuje deset seniorů.

„Po celý den připravujeme klientům program a nabízíme kompletní služby. To znamená hygienu, celkovou koupel, dochází sem pedikérka či kadeřnice. Chodíme s lidmi po lékařích, pomáháme jim vyřizovat příspěvky na péči nebo na mobilitu. Je to klasická sociální služba s tím, že není pobytová, ale ambulantní. Ve čtyři hodiny si pro klienty přijedou rodiny, nebo je odvezeme domů,“ vysvětlila ředitelka a zakladatelka denního stacionáře Kristián Michaela Cimická.

Ke klientům ve stacionáři přistupují individuálně

„My máme vždy takzvané celotýdenní téma a snažíme se každý den o daném tématu mluvit. Potom cvičíme. Dále hodně trénujeme paměť, hrajeme slovní hry a děláme spoustu doplňovaček. A protože je tu málo klientů, je péče hodně individuální,“ doplnila Michaela Cimická.

Celý spodek budovy už je hotový a teď se staví druhé patro. Co všechno budova nabídne po skončení stavby, popsala opět Michaela Cimická: „Pro nás je moc fajn, že tam bude výtah. Dole bude společenská místnost, jídelna a prostor, kde se budeme všichni sdružovat. V ostatních částech, výš nahoru, bude klidová zóna a všechny ergoterapeutické dílny, kde se bude malovat, kreslit a vznikne tu i prostor pro všechna naše cvičení.“

Hotovo by mělo být na jaře příštího roku. Po dokončení bude stacionář využívat každý den až dvacet lidí.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio