Evropská unie zakázala chovat některé živočišné druhy, plzeňská zoo má ale výjimku

15. leden 2024 16:35

Už více než rok platí v Evropské unii směrnice, která zakazuje chovat, rozmnožovat, prodávat a převážet desítky druhů invazních živočichů a rostlin. Chovatelé si ale mohou nechat zvířata na dožití. Takzvaný unijní seznam platí i pro zoologické zahrady.

Směrnice se aktuálně týká 88 druhů zvířat a rostlin. Pro přírodu představují riziko, protože vytlačují původní druhy, přenášejí nemoci a mohou působit ekonomické škody. Svou legislativu proto upravilo i Česko. Chovatelé museli živočichy na seznamu zaregistrovat a mohou je pouze nechat dožít. V plzeňské zoo už proto některá zvířata neuvidíme. Nicméně pro dva druhy získala zahrada výjimku.

Prvním druhem jsou roztomilí muntžakové, označovaní také jako jelínci. „Na seznamu se ocitli, jelikož vzniklo několik populací v přírodě, největší v Británii. Tyto populace ohrožují původní druhy zvířat. My máme nicméně povolení je chovat i množit, ale všechna zvířata jsou monitorovaná a čipovaná,“ říká zooložka Miroslava Palacká.

Nutrie mohou také zůstat

Kromě muntžaků získala zoo výjimku i pro nutrie. Ty působí v přírodě velké škody. Dokážou zdecimovat povodí jak tím, že sežerou prakticky všechno, co najdou, tak tím, že vytlačí původní druhy obyvatel vodních toků. „Máme ale povolený chov jen proto, že se na nutriích aktuálně provádí studie. Spolupracujeme s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, která zkoumá jejich parazity,“ vysvětluje Miroslava Palacká. Chovat nutrie není žádná legrace – rády utíkají, dokážou se podhrabat až několik metrů a všechno rozkoušou. V plzeňské zoo jsou ale dobře zabezpečené a jejich únik do přírody nehrozí.

Zvířat z unijního seznamu žilo před několika lety v zoo více. Byl to třeba mýval severní, nosál červený nebo ibis posvátný. S jejich chovem ale zahrada dále nepočítá. Invazních druhů živočichů už u Agentury ochrany přírody a krajiny ČR zaregistrovalo 1 600 chovatelů. Nejčastěji se jedná o želvy nádherné, hady korálovky a nutrie.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio