Existenční problémy řeší v současné době centrum sociálních služeb Víteček v Černošíně

26. duben 2018 15:35

Centrum sociálních služeb pomáhá už bezmála 18 let zdravotně postiženým dětem i dospělým z Plzeňského a Karlovarského kraje. Organizuje pro ně sociálně terapeutické dílny, zřizuje denní stacionář pro těžce postižené děti i speciální základní školu a nabízí osobní asistenci. Kvůli problémům s účetnictvím musí Víteček vrátit část dotací a aktuálně tak řeší svou další existenci.

Aktuálně Víteček pečuje přibližně o 80 dětí a dospělých z Tachovska, Mariánskolázeňska a dalších regionů. Péči zajišťuje zhruba 30 zaměstnanců. Víteček hospodaří ročně odhadem asi s 11 miliony korun; část peněz dostává od sponzorů, donátorů, svou činnost financuje i z příspěvků na péči, kterou dostávají jeho klienti.

Milionové částky dostává z dotací od Plzeňského a Karlovarského kraje, a přes tyto kraje proudí do střediska i dotace z ministerstva práce a sociálních věcí a z evropské unie. Středisko pravidelně kontroluje finanční úřad, školská inspekce a také oba kraje. Krajské kontroly loni odhalily problémy v účetnictví, byly to chyby s účtováním některých položek, ale také jedna záležitost, kterou policie vyšetřuje jako podezření ze spáchání podvodu.

Projektový manažer Vítečku, když zastupoval vedoucího, pozměnil doklad. Středisko na něj podalo trestní oznámení, on sám se udal policii. Důsledek je ten, že Plzeňský a Karlovarský kraj zastavily loni financování, od loňského podzimu neodstává krajské, státní ani evropské peníze. Od té doby provoz střediska platí zaměstnanci z vlastních úvěrů.

Plzeňský kraj si už pro své dotace stanovil podmínku 

Plzeňský kraj, který Vítečku dává krajské a přerozděluje i státní a evropské dotace, uplatnil sankce a nařídil z dotací roku 2016 vrátit 2,3 milionů korun. Aby mohl Víteček fungovat dál, požádal Plzeňský kraj na letošní rok o 3,5 milionu korun.

O podpoře jednali krajští zastupitelé na svém posledním zasedání skoro dvě hodiny. Hejtman Josef Bernard pak shrnul, že zastupitelé dali zřizovatelům Vítečku podmínku: „Jsou povinni uhradit dlužnou částku. Jakmile bude uhrazena, my uvolníme financování roku 2018.“

Podle vedení Vítečku požadované peníze odešly v minulých dnech na účet Plzeňského kraje. Dnes o další podpoře Vítečku jednali zastupitelé Karlovarského kraje. Kraj podporu schválil. „Podmínečně poskytneme finanční prostředky ve výši 5.672.700 korun. V současné době probíhá výpočet jakou částku, která byla poskytnuta v roce 2016, budeme chtít vrátit,“ formuloval usnesení krajský radní pro sociální péči Petr Kubis.

Pokud by Víteček v Černošíně skončil, byl by to podle některých krajských zastupitelů v Plzeňském a Karlovarském kraji v daném regionu velký problém, který by dopadl na rodiny postižených.

Pracovník, který padělal doklad, ve vedení Vítečku už není, v současné době středisko sociální péče předělává a zjednodušuje účetní postupy a rozšiřuje tým o další dva lidi, kteří pomůžou středisku s administrativou.

autoři: lum , jik
Spustit audio

Nejnovější zprávy