Extrémně teplý podzim komplikuje výlovy rybníků

4. listopad 2023 11:25, aktualizováno

Klatovští rybáři letos na podzim sloví přes 140 rybníků. Zatím se potýkají s vysokými teplotami a nedostatkem vody v sádkách. Termín některých výlovů už proto museli odsunout na později. Ryb ale i tak bude prý dostatek.

Klatovští rybáři operují na Klatovsku, Domažlicku, Tachovsku i jižním Plzeňsku. Postarali se třeba o výlov Dvoreckého rybníka u Nepomuku. Zde se lovilo zhruba 20 tun ryb. „Letošní podzim se zdá být teplejší než v minulosti. Tím pádem jsou ryby více v pohybu a je náročnější dělat sháňky a postarat se o to, aby zvířata přežila v síti, kádích a následně na sádkách,“ vysvětluje baštýř tohoto rybníka Jan Peřina.

Jak potvrzuje vedoucí střediska Myslív Miroslav Šmrha, teplo při letošním výlovu je opravdu netradiční. „Takový stav nepamatuji. Pro rybáře se jedná o hotovou katastrofu. Na podzim potřebujeme ranní přímrazky a přes den teplotu do 10 stupňů, skutečnost je bohužel jiná.“ Vysoké teploty vadí především vzhledem ke kyslíkovém deficitu – čím je teplejší voda v rybníku, tím je méně kyslíku, čímž ryby trpí. Další hrozbu přináší sucho. To se projevuje hlavně na sádkách, které se tím pádem těžko naplňují.

Co se týče množení ryb, jaro bylo na přírůstky slabé, nicméně teplé září stav srovnalo, a tak bude přírůstek v celoročním měřítku nakonec průměrný. Že by chyběl kapr na Vánoce, se prý bát nemusíme. Dle ředitele Klatovského rybářství Václava Voráčka by cena kapra měla zhruba odpovídat té loňské. Pokud by si někdo chtěl koupit čerstvou rybu přímo na hrázi a vidět, co obnáší rybářské řemeslo, bude mít možnost v úterý 7. a ve středu 8. listopadu v Myslívě na Klatovsku.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy