Fakultní nemocnice Plzeň má nově lůžka dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče

31. srpen 2016

Nové pracoviště s deseti lůžky dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče otevře od 1. září plzeňská fakultní nemocnice. Lůžka budou součástí Anesteziologicko-resuscitačního oddělení v bývalé vojenské nemocnici v borském areálu. Stejná lůžka má v kraji už jen soukromá nemocnice Privamed v Plzni a Klatovská nemocnice.

Oddělení s lůžky dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče je pro pacienty s poruchou vědomí nebo pacienty se závažným onemocněním, kteří už nevyžadují plicní ventilaci, ale potřebují dlouhodobou ošetřovatelskou péči. Jsou to často lidé, kteří jsou měsíce i roky v kómatu.

„Velmi často jsou to pacienti s tak zvaným apalickým syndromem, pacienti v kómatu, pacienti u kterých není ještě úplně optimální stav vědomí. Patří sem i pacienti, u kterých je potřeba pečovat o dýchací cesty a ti, kteří ještě nejsou schopni samostatného a plného života,“ upřesnila náměstkyně ředitele nemocnice Andrea Mašínová.

Nové pracoviště s deseti lůžky dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče otevře od 1. září 2016

O tyto pacienty bude 24 hodin denně pečovat intenzivně tým všeobecných sester a pomocných zdravotnických pracovníků, kteří s nimi budou rehabilitovat, pečovat o dýchací cesty, o pokožku nebo hygienu. Nezbytné je také polohování kvůli prevenci proleženin. K dispozici bude i zdravotně sociální poradenství nebo klinický psycholog. A neméně důležitá je takzvaná bazální stimulace.

„Ve spolupráci s rodinou se zjistí krátká anamnéza, potom celý ošetřovatelský tým zjišťuje, co měl pacient v běžném životě rád a společně s rodinnými příslušníky je aplikují. Často používáme stimulaci hudbou, parfémem nebo oblíbenou kosmetikou. Právě tyto vjemy pomáhají pacientovi rychleji se vrátit zpět do běžného života. Výsledky bazální simulace jsou často velmi výrazné, doplňuje Andrea Mašínová.

Často se ale do běžného života vrátí lidé, u kterých už v to příbuzní ani nevěřili

Proces návratu pacienta do života je velmi pomalý, průměrná doba hospitalizace je mezi třemi až pěti měsíci, ale mohou to být i roky.

„Na lůžkách budou pobývat hlavně pacienti po neurologických onemocněních. Například po centrálních mozkových příhodách, po poraněních páteře, s onemocněním plic nebo pacienti v bezvědomí po resuscitacích,“ dodává vedoucí lékař Anesteziologicko - resuscitačního oddělení Lubomír Fictum.

Pracoviště dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče a jeho vybavení nábytkem a přístroji vyšlo nemocnici na necelých 20 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio