Fakultní nemocnice v Plzni zavádí nová opatření kvůli nárůstu covidu

11. listopad 2021 15:38, aktualizováno

Počty pacientů s covidem-19 v plzeňské fakultní nemocnici rostou. Od začátku tohoto týdne opět funguje urgentní covidový příjem a přistoupilo se i k omezení některých plánovaných operací.

Počty hospitalizovaných pacientů s covidem-19 ve fakultní nemocnici v Plzni stále stoupají. Vedení zdravotnického zařízení proto muselo přistoupit k opatřením, která pomohou tuto situaci zvládnout. Od začátku týdne je opět v provozu urgentní covidový příjem a také dochází k omezení některých plánovaných operací. Do odvolání platí plošný zákaz návštěv.

Zaměstnanci nemocnice jsou proočkovaní

„Ve fakultní nemocnici se s covidem aktuálně léčí 85 pacientů, z toho je 19 na oddělení JIP a 10 na umělé plicní ventilaci. Průměrný věk pacientů je 70 let, 37 % z nich je neočkovaných. U neočkovaných je průměrný věk 67 let a nejmladšímu neočkovanému pacientovi je 21 let,“ uvedl ředitel nemocnice Václav Šimánek. „Mrzí mě, že nevyužijeme všechny zbraně, které proti covidu máme a neočkujeme se,“ zhodnotil.

Lékaře oproti loňskému roku nejvíce děsí rychlý nárůst pacientů. Lepší situace je ale podle Šimánka v nemocnosti zaměstnanců nemocnice. „Ve srovnání s březnem, kdy v souvislosti s covidem byla denně absence 450 zaměstnanců, v současnosti je to 56. Je to díky tomu, že 92 % zaměstnanců FN Plzeň je naočkovaných.

Urgentní příjem na Borech je opět v provozu

Vzhledem k počtu hospitalizovaných s covidem-19 FN Plzeň opět musela otevřít urgentní příjem v areálu bývalé vojenské nemocnice, a to v pavilonu 64. „Tento urgentní příjem je primárně pro covidové pacienty, kteří mají interní plicní nebo infekční symptomatiku a přiveze je zdravotnická záchranná služba,“ vysvětlil Václav Šimánek.

Nemocnice také musela přistoupit k omezení plánovaných operací. „Týká se to menších zákroků, jako jsou kýly, nosní mandle u dětí, křečové žíly a podobně. Nadále operujeme onkologické pacienty, provádíme kardiochirurgické výkony nebo výměny velkých kloubů,“ upřesnil Šimánek.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio