Fakultní nemocnici v Plzni vedra tolik netrápí. Umí se o své pacienty postarat

Zhruba čtyři miliony korun investuje každý rok do instalace nových klimatizačních jednotek největší západočeské zdravotnické zařízení, Fakultní nemocnice v Plzni. Pacienti dostávají také více nápojů a osvěžení.

„Všechny operační sály, pracoviště intenzivní péče a rekonstruovaná pracoviště v borském i lochotínském areálu FN Plzeň jsou vybavena klimatizací, na pokojích jsou k dispozici větráky v dostatečném počtu," řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Roční výdaje za dodávky chladu do nemocničních areálů se pohybují kolem pěti milionů korun.

Zejména ve vlně veder zdravotníci ve vyšší míře sledují u pacientů pitný režim, navýšený podle indikace lékaře. Nabízí nemocným ovocné čaje a vodu. „Ochlazují ležící pacienty větším počtem koupelí, osvěžují je zabalením do vlažných prostěradel," řekla mluvčí nemocnice s 1739 lůžky. Zdravotníci podle ní také dbají na pravidelné noční a ranní větrání a stínění oken přes den. Pacienti mají nyní k dispozici také tenčí lůžkoviny.

Na vedra myslí i nemocniční jídelna, která v parných dnech upravuje jídelníček. „Nemocnice nabízí pacientům lehčí stravu s dostatkem vitaminů a vlákniny," řekla mluvčí.

Vysokým teplotám se brání také v Karlovarské nemocnici

Také v karlovarské nemocnici je klimatizovaná jen část oddělení, hlavně pavilon akutní medicíny. „Na ostatních odděleních zásobujeme zdravotnický personál v tomto počasí zvýšeným množstvím nápojů. A u pacientů samozřejmě ve zvýšené míře dohlížíme na pitný režim," řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio