Farma v Líních u Plzně by mohla do několika let zpracovávat veškerý bioodpad z Plzeňského kraje

8. duben 2019 12:47

Ze starých knedlíků, rohlíků nebo zbytků masa bude hnojivo, voda nebo metan. A to díky novému zařízení v Líních u Plzně. S roční kapacitou 25 000 tun ročně by mohlo pokrýt produkci komunálního bioodpadu celého Plzeňského kraje.

S myšlenkou zpracovat zbytky jídel přišla farma Milknatur z Líní. Podle předsedy představenstva Pavla Šrámka u nás podobná zařízení nejsou, přitom by prý měla stát vedle každého krajského města. Zástupci farmy teď jednají s investory.  Půjde o poměrně nákladnou záležitost za 364 milionů korun.

Hotový už je projekt a firma má i stavební povolení. Letos je v plánu výběrové řízení, stavět by se podle Pavla Šrámka mohlo v roce 2020. S novým zařízením už počítá i Plzeňský kraj, který ho zařadil do svého odpadového plánu.

Zbytky jídla podle Šrámka zatím nikdo nezpracovává. „Protože je tu velká skládkařská lobby a všichni to vozí na skládky. My jsme skládkařská velmoc. Dánové skládkují jedno procento odpadu, my 65 procent," uvedl Šrámek, který stavbu připravuje 3,5 roku.

Města a obce teď mají od prvního dubna povinnost třídit bioodpad po celý rok. A protože kompostárny mají omezenou kapacitu, bioodpad končí na skládkách.

Likvidace bioodpadu bez zápachu

Plně automatická bioplynová stanice se čtyřčlennou obsluhou nebude podle Pavla Šrámka trápit okolí zápachem. Za vozy, které přivezou bioodpad do přijímací haly, se zavřou dvojá vrata. Vše se rozemele, vyseparuje se sklo a kovy, odpad pak vyhnije v horizontálních fermentorech.

Bioplynová stanice je druhou ze tří částí takzvaného biocentra v Líních. První je už fungující farma, která produkuje ročně zhruba 6 000 tun statkových hnojiv. I ty skončí v nové bioplynové stanici. Dohromady vyrobí přibližně 3 000 tun hnojiva bez těžkých kovů, 8 000 až 10 000 hektolitrů vody a metan. Ten se bude buď prodávat, nebo spalovat v kogenerační jednotce na elektřinu a teplo.

Třetí částí bude vysokokapacitního, plně automatický skleník na ovoce a zeleninu s produkcí minimálně 1 000 tun ročně. S jeho stavbou se ale začne až po dokončení zpracovny bioodpadu.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio