Festival čajové kultury není jen o pití čaje

Čajomilové mají svátek. Celý měsíc bude - od 20. října do 20. listopadu - v Plzni a okolí zasvěcený čaji. Začíná totiž čtvrtý ročník Festivalu čajové kultury. Na rozdíl od minulých let se letos program festivalu rozšířil z několika dní na měsíc a kromě tradičního dějiště na zámku Kozel bude probíhat většina akcí v Západočeském muzeu v Plzni. Čajová kultura Dálného východu nezahrnuje jen přípravu a pití nápoje - souvisí s ní například aranžování květin, architektura, hudba, keramika a porcelán a také estetika a filozofie.

Hlavní organizátor projektu Ivo Hucl z Bezejmenné čajovny se domnívá, že zájem o východní kultury a myšlení provází Evropany již několik století. Ale za posledních 50 let se především buddhismus a jóga staly významnou silou v intelektuálním a uměleckém světě Západu a není snad obor, který by těmito vlivy zůstal nezasažen. Tento vliv podle něj sahá vedle literatury, výtvarného umění, architektury a psychoterapie i do takových oborů, jakými jsou biologie či fyzika.

Čajový obřad

Po celý měsíc budou mít Plzeňané možnost setkání s čajovými obřady, japonskými zahradami, uměním ikebany, kaligrafií, asijským bojovým uměním, stínovým divadlem a dalšími orientálními disciplínami. Většina akcí se odehraje v Západočeském muzeu. Festival nabídne několika výstav výtvarných děl v duchu čajové kultury, filmy a přednášky odborníků. V muzeu bude také maketa tradiční japonské čajovny a prodejna čajů a keramiky.

Zámek Kozel a Bezejmenná čajovna ve Šťáhlavicích, kde se v minulých letech festival konal, nabídne letos jen omezený počet vybraných akcí. Například jízdárna zámku bude 21. října patřit dětem. Naučí se vyrábět papírové skládačky origami, uvidí vietnamské hračky, stínové divadlo a skupinu předvádějící tradiční bojová umění. Část programu se přesune do plzeňského divadélka Jonáš, kde bude několik experimentálních divadelních a tanečních představení.

čaj
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio