Festival Divadlo zaznamenal rekordní účast diváků

17. září 2007

Představením Žebrácké opery budapešťského souboru Bárka Színház skončila včera hlavní část Mezinárodního festivalu divadlo v Plzni, na kterém se představilo 24 souborů, z toho deset zahraničních. Dvaatřicet divadelních inscenací a projektů rekordních 32.500 diváků, o 500 více než loňský 14. ročník. Pro plzeňské diváky je ještě připraven festivalový epilog zaměřený na severské tvůrce; nordické divadlo bylo letos jedním z motivů festivalu.

Ředitel přehlídky Jan Burian ocenil žánrovou i tematickou šíři festivalu, která ukazuje velké rozpětí současného našeho i evropského divadla. Ještě víc jej ale potěšila profesionální úroveň snad všech inscenací.

Logo

V programu se i letos objevily inscenace středoevropského divadla, především souborů visegrádské čtyřky a Pobaltí. Událostí bylo první hostování Národního divadla Oslo v Čechách. Jejich Divoká kachna byla hostem významných přehlídek po celém světě. Mnemopark švýcarských Rimini Protokoll potvrdil pozici jedné z nejaktuálnějších inscenací současného divadla. Režisér Alvis Hermanis a jeho Nové divadlo Riga předvedli ceněnou dramatizaci ruské prozaičky Taťjany Tolsté Soňa.

Pondělí je volné, diváci i pořadatelé si dopřejí malý odpočinek. Od úterý ještě následuje třídenní doprovodný projekt Sever na českých prknech, který v Komorním divadle a v Divadle Alfa nabídne přehlídku aktuálních inscenací severských dramatiků. Národní divadlo Brno přiveze 18. září Démony Larse Noréna v režii André Hübnera-Ochodla. Ve čtvrtek nabídne Divadlo v Dlouhé Divokou kachnu Henrika Ibsena v režii Jana Nebeského, která byla nominována na několik prestižních cen za rok 2006 a Jaroslava Pokorná získala za roli Hedviky Cenu Alfred. Takže to bude zajímavé srovnání s produkcí norského Národního divadla. V pátek udělají definitivní tečku za festivalem hned dva kusy: Elling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství Divadla Kalich, s bratry Vladimírem a Michalem Dlouhými a pak Bez kyslíku, inscenace z repertoáru Divadla Kašpar - to bude jako jediné účinkovat v Divadle Alfa, ostatní se chystají do Komorního divadla a shodné jsou začátky představení: v 19 hodin. Pak festival už skutečně budeme považovat za uzavřený a začne čekání na příští, 16. ročník. Naplánován je od 10. do 19. září 2008

autor: Petra Kosová
Spustit audio