Festival Dvořákova Praha začíná ouverturou v Lužanech

8. září 2013

Slavnostní zahajovací večer 6. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha se dnes záměrně odehraje mimo metropoli na zámku Lužany v okrese Plzeň-jih. Na programu bude Dvořákova Lužanská mše. Stane se tak na den přesně, kdy se před 172 lety tento významný český skladatel narodil.

„Festival Dvořákova Praha je především oslavou génia Antonína Dvořáka a přehlídkou, defilé nevýznamnějších sólistů, dirigentů a orchestrů,“ popisuje jeho umělecký ředitel Marek Brabec.

Mezi tím nejzajímavějším, co letošní ročník nabídne, zmínil Brabec například sólový recitál ruského klavíristy Jevgenije Kissina v Dvořákově síni Rudolfina či vystoupení americké violoncellistky Alisy Weilersteinové.

Ta v úterý spolu s Českou filharmonií pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka zahájí hlavní část festivalu. „Zahájí violoncellovým koncertem h-moll Antonína Dvořáka, který také nahrála s Českou filharmonií a Jiřím Bělohlávkem a budeme ho moci zažít naživo,“ poznamenává Brabec.

Ten zve i na vystoupení České filharmonie a litevsko-rakouského houslisty Juliana Rachlina. „Který nejenom že bude hrát Mendelssohnův sólový houslový koncert, ale bude současně Českou filharmonii také dirigovat, což je dost rarita,“ dodává Brabec.

Místem neformálních koncertů se v průběhu festivalu stane sál pražské konzervatoře. Pro úplně nejmenší posluchače a diváky pak organizátoři připravili rodinný den či Dvořák Open Air na schodech Rudolfina.

autor: jib
Spustit audio