Festival seznámí s černoškou kulturou

Týden naplněný hudebními, filmovými, osvětovými, výtvarnými a tvořivými akcemi připravili pro obyvatele Plzně členové sdružení Cultura Africa. Akce, kterou nazvali podle celosvětové aktivity Měsíc černošské historie, se kromě Plzně uskuteční i v Praze. Jejím smyslem je představit české veřejnosti různorodost africké kultury, seznámit lidi s přínosem černošských národů světu a přispět k vytvoření tolerantního multikulturního prostředí. Plzeňský program startuje v pondělí 30. října večer bubenickou jam session skupin TukuTiko a Muerta Mente. Slavnostní zahájení festivalu je 31. října odpoledne.

Jak uvedl jeden z organizátorů akce, Čechouganďan Jan Mwesigwa, součástí slavnostního zahájení je vernisáž ugandských obrazů. "Můj vzdálený bratranec v Ugandě vystudoval vysokou školu v hlavním městě a pak utvořil asociaci malířů, jejichž obrazy tady budeme mít." Na závěr festivalu půjdou obrazy do dražby.

Černošská žena s dítětem

Festival pamatuje nejen na dospělé, ale také na malé i odrostlejší děti. Uvidí například divadelní vystoupení o zlém a lakomém Mbintangolo - namibijskou pohádku pro děti od tří do šesti let o tom, jak lakota potrestala zlého muže. Větší děti i dospělí se mohou zapojit do tvůrčí dílny afrických masek a textilií vyráběných ghanskou technikou adinkra nebo do dílny afrického tance.

Každý večer nabízí festival také promítání tématicky zaměřených filmů a diskusi k nim. Promítat se bude například kultovní snímek ze 70. let minulého století Hádej kdo přijde na večeři. Ve středu se uskuteční na univerzitě akademické fórum. V programu je také taneční vystoupení Engoma s namibijským svatebním rituálem.

africký šaman

Festival Měsíc černošské historie (Black History Month) se podle Mwesigwy začal pořádat v USA v roce 1929, nyní se v různých obměnách a v různých obdobích koná po celém světě. V Plzni ho zaštítila Česká komise pro Unesco a podpořilo Ministerstvo kultury.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio