Festival svobody připomene 17. listopad

16. listopad 2018 14:30

Plzeň bude slavit výročí sametové revoluce. V sobotu se chystá řada besed, výstav, kulturních vystoupení i setkání na náměstí Republiky.   

Na 29. výročí Sametové revoluce ve městě ožijí kavárny, bary, ale i veřejné prostory. Chystají se besedy, kulturní vystoupení i veřejné shromáždění na náměstí. Dění v Plzni pořádají studenti plzeňské lékařské fakulty a sdružení pro)(hnutí ve spolupráci s Festivalem svobody. Jedním z organizátorů je Robert Elva Frouz. „Jedna část je ohlédnutí za rokem 1989, druhá část je oslava toho, co se tehdy stalo a z čeho jako společnost můžeme dnes čerpat a třetí, pro mě zásadní část, je vyjádření se k tomu, co se právě děje v naší zemi,“ řekl Frouz.

Ve Schované kavárně ve Zbrojnické ulici bude od 14 hodin probíhat beseda o dění v listopadu roku 1989 v Plzni, pozvaní jsou pamětníci událostí Miroslav Anton a Marcel Hájek. Od 17.30 zde začíná autorské čtení z knihy Miroslava Antona Listopad 1989 v Plzni. Na dvoře kavárny je k vidění výstava fotografií Radovana Kodery Plzeň v ulicích roku 1989.

V kavárně Družba na rohu Riegerovy a Sedláčkovy ulice budou od 16 hodin vzpomínat na Sametovou revoluci Plzeňané, kteří ji prožívali v Praze. Jmenovitě manželé Náhlíkovi a historik Tomáš Bernhardt. „Od 17.30 budeme mluvit o tom, co předcházelo 17 listopadu. Vzpomínat na nepovolenou manifestaci k výročí květnového osvobození, která se odehrála na náměstí Míru, budu já a Jana Petrová,“ pozval Frouz. Bude se zde promítat také záznam pořízený na demonstraci StB. Následovat bude povídání na téma samizdat.

V Zach´s Pubu se v 17 h představí improvizační divadelní spolek Klenba, po něm pásmo slam poetry a až do nočních hodin budou hrát kapely Rambanbám a Poitín.

V 19 hodin se na náměstí Republiky koná happening Setkání se svobodou a pro svobodu. „Tentokrát se sejdeme na druhé straně katedrály než obvykle, to znamená u kašny Anděl,“ připomněl Robert Frouz s tím, že cílem akce je vyjádřit se k aktuálnímu politickému dění v posledních dnech. „Chceme pojmenovat příznaky soumraku i zdroje naděje a vzájemně se podpořit,“ řekl.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio