Filet z kapra pečený na másle
Gotická věž jako místo koštování vína? Ve Znojmě naprosto normální věc. Degustovat lze v přízemí, ale vyšlápnete si i nahoru. Ochutnávka na ochozu věže s parádním výhledem na nejstarší části města vás nadchne.
Ze znojemské Vlkovy věže pro vás máme i recept. K vínu zde doporučují párovat potraviny s původem z jejich regionu – a tím je právě pohořelický kapr.
Připravte si:
- 1 cibuli
- 1 lžíci směsi koření na ryby
- 1 balíček mletého černého pepře
- 100 g másla
- 2 kg pohořelického kapra
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- 1 šálek vody
- 1 balíček celého kmínu
Postup:
- Kapra očistíme, nařežeme na podkovy a vložíme do pekáče předem vymazaného máslem.
- Kapra lehce posypeme celým kmínem, opepříme, osolíme a zaprášíme sladkou paprikou.
- Přidáme zbytek na plátky nakrájeného másla. Možno dochutit kořením na ryby.
- Nakrájíme cibuli na kolečka a naklademe na rybu.
- Česnek rozmáčkneme, nasekáme nadrobno a přidáme do pekáče.
- Kapra lehce podlijeme vodou a dáme do trouby. Pečeme asi 20-30 minut při teplotě 150 °C.
Kapra upečeného na másle servírujeme jako hlavní chod. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb nebo brambory. Inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu: gourmetjiznimorava.cz
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.