Filip Renč: Čas teď věnuji seriálu Hlava medúzy

2. prosinec 2020

Režisér a scénárista Filip Renč se s velkým úspěchem věnuje jak filmové, tak divadelní režii. Aktuálně připravuje divadelní verzi svého muzikálového filmu Rebelové a pro televizi dokončuje nový seriál Hlava medúzy.

Filip Renč je dnes známým českým režisérem, v dětských letech si ale vyzkoušel kameru také z druhé strany a zahrál si například v televizních seriálech My všichni školou povinní nebo 30 případů majora Zemana. „Herec opravdu nejsem. Hrál jsem v šesti letech a byla to spíše taková dětská přirozenost než herectví,“ říká s úsměvem.

Jako režisér se Filip Renč veřejnosti představil už při studiu pražské FAMU, kde od dokumentu na chvíli zběhnul k hranému filmu. Během roku, kdy měl přerušené studium, vzniklo drama Requiem pro panenku. „Chtěl jsem, aby byl film co nejvíce dokumentaristicky věrohodný. Tenkrát jsem ale ještě neuměl připravit scénu dopředu, takže jsem to dělal záběr po záběru jako bych točil třeba reklamu. A to se některým hercům nelíbilo,“ vypráví režisér.

Dalších sedmnáct let připravoval film o Lídě Baarové. Do životopisného filmu o herečce, která se kromě svého hereckého talentu proslavila také svým milostným vztahem s Josephem Goebbelsem, se hlavní představitelka hledala obtížně, do výběru navíc zasahovali také producenti. „Táňu Pauhofovou jsem si prosadil, i když to není klasická brunetka tak, jak vypadala Lída Baarová za mlada, ale má ohromný herecký potenciál,“ říká Filip Renč.

Z filmu do divadla

Nyní se Filip Renč věnuje opět Rebelům, které z filmového plátna předělává na divadelní prkna. „Jediným pojítkem mezi filmem a tímto divadelním představením bude Honza Révai, který ve filmu hrál hlavní roli Šimona a teď bude hrát tatínka Terezy. On vypadá ale pořád tak dobře, že by si klidně mohl Šimona ještě dneska střihnout, kdyby se oholil,“ směje se režisér.

Muzikál, jehož premiéra je naplánovaná na 3. a 4. prosince letošního roku, doprovodí také živý orchestr. „Obsadil jsem mladé lidi, mám tam nové tváře, nová jména, které ještě nikdo nezná, ale myslím, že po premiéře je bude každý znát,“ dodává.

Čas pro Hlavu medúzy

Svůj čas věnuje také nové kriminální sérii s názvem Hlava medúzy, která má zamířit na televizní obrazovky. „V seriálu se musí makat třikrát rychleji a někdy se musí přistoupit na kompromisy,“ říká režisér o tempu práce, která se u seriálu výrazně liší.

„Na seriálech si dávám záležet, jako bych točil celovečerák. Ta zodpovědnost vůči divákovi je stejná, ne-li vyšší, protože ta sledovanost je daleko větší,“ uzavírá.

Jak se změnil život Filipa Renče po narození dcery a jaký postoj má režisér k filmovým cenám a nekonečným seriálům, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio