Film o českém Robinu Hoodovi se bude natáčet nedaleko Přeštic

1. říjen 2020 10:30

Zbojník a ochránce chudých Oldřich z Roupova bude hlavním hrdinou celovečerního nezávislého filmu. Jeho útočištěm byly patrně lesy nedaleko Přeštic na jižním Plzeňsku. Jednou z natáčecích lokalit bude i Knižská skála.

Nad obcí Řenče na Knižské skále postupně vzniká středověká osada. Kromě brány a plotu tu stojí celá chýše pro bylinkářku a další se staví. Na vrcholku skály bude stát stanoviště pro lučištníky a v dolním prostoru zase pivnice. Knižská skála je pro natáčení filmu o zbojnících perfektní, jedná se o mechem obrostlý buližník. Hlavním hrdinou filmu bude postava, objevující se v místní lidové pověsti, Oldřich z Roupova.

Příběh zbojníka bude mít historický základ

Film má předobraz v Robinu Hoodovi, avšak nechce být jen středověkou romantickou smyšlenkou. Řada věcí bude mít skutečný historický základ. Proto na snímku spolupracuje s Leošem Kastnerem, autorem celého námětu, kameramanem a scenáristou, také historik Michal Tejček z Domu historie Přešticka.

„Leoš Kastner vytvořil na základě konzultace velice zdařilé vizuální rekonstrukce jednak podoby těch úplných začátků středověkého města Přeštice, tak i původního kostela ze 13. století. Trochu jsme konzultovali i hrad Roupov a jeho možnou podobu v 2. půlce 13. století,“ shrnul Michal Tejček.

Aby se však začalo natáčet, musí filmaři získat finanční prostředky. Pomoc hledají u lidí třeba prostřednictvím internetových dárců. Pokud se jim potřebné peníze podaří opatřit, celovečerní film Zbojník o Oldřichovi z Roupova uvidí diváci za dva roky.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio