Filozofická fakulta ZČU nabízí studium při zaměstnání

Možnost studia humanistiky, sociální a kulturní antropologie a politologie při zaměstnání hodlá v příštím školním roce nabídnout Filozofická fakulta Západočeské univerzity v Plzni. Vedení fakulty tak reaguje na zvýšený zájem o tento typ studia. Připravuje se i nový magisterský obor Evropská kulturní studia.

Filozofická fakulta univerzity vznikla v lednu přejmenováním Fakulty humanitních studií. Nové pojmenování je podle děkana fakulty Ivo Budila nejen výstižnější, ale i prestižnější. ZČU je tak šestou univerzitou v zemi s vlastní filozofickou fakultou.

Na fakultě studuje asi 2400 studentů v šesti tříletých bakalářských, šesti navazujících dvouletých magisterských a dvou doktorských studijních oborech. Do prvních ročníků letos nastoupila asi tisícovka studentů, což je přibližně polovina uchazečů o studium na fakultě. V příštím školním roce by se měl počet studentů prvních ročníků díky otevření studia při zaměstnání zvýšit až na 1150. Největší zájem mají studenti o obor Cizí jazyky pro komerční praxi v kombinaci anglického a francouzského jazyka, ale i o studium politologie a humanistiky.

Studenti

Fakulta humanitních studií vznikla v roce 1999. Zpočátku na ní studovalo 700 studentů a vyučovalo se zde šest oborů. Za jeden z úspěchů fakulty považuje děkan například to, že jako první v zemi prolomila tabu a umožnila masivní studium archeologie. Do té doby bylo studium archeologie podle Budila jen pro omezený počet jedinců, plzeňskou fakultu ale opouštěly desítky archeologů. Jak se ukázalo, našli uplatnění, protože archeologů byl v zemi nedostatek.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio