Filozofové budou v Plzni zkoumat, jak antika ovlivnila moderní vědu

17. říjen 2013

O vztahu antiky a moderní vědy budou na plzeňské univerzitě debatovat odborníci z celého Česka. Dvoudenní konferenci hostí Katedra filozofie Fakulty filozofické ve svých prostorách v Sedláčkově ulici.

Tematicky se konference zaměří hlavně na způsob, jakým se na vzniku moderní evropské vědy podílela antická filozofie a věda.

Odborníci vysvětlí, jak se úloha antické vědy v novověkém myšlení proměňovala a jakou roli hrála na přelomu 16. a 17. století nebo jak na antiku pohlíželi vědci v 19. a také v minulém století.

Kromě badatelů ze Západočeské univerzity vystoupí dnes a zítra v Plzni se svými přednáškami také vědci z univerzit v Ostravě, Olomouci, Brně, Ústí nad Labem a Českých Budějovicích.

Cílem konference je také posílit vzájemné vazby mezi odbornými pracovišti v Česku, které se zabývají filozofií a dějinami vědy.

Dvoudenní odborné setkání v Plzni organizuje katedra filozofie v rámci projektu podpořeného z operačního programu EU Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Konference začíná dnes ve 14 a zítra v 10 hodin a je volně přístupná všem zájemcům o antickou a novověkou vědu. Podrobný program a rozpis všech deseti přednášek je na webových stránkách plzeňské katedry filozofie.

autor: lum
Spustit audio