František Josef I. na trůnu vydržel 67 let. Byl velký pedant, v rozsáhlé říši chtěl udržet pořádek

2. září 2024

Budoucí císař se narodil roku 1830 a od dětství žil v naději, že jednoho dne usedne na habsburský trůn. Dočkal se v osmnácti letech, když abdikoval jeho strýc Ferdinand I. Dobrotivý.

Vlády se František Josef I. ujal v revolučním roce 1848 a jeho mocenský aparát postupně všechny liberální snahy potlačil. Mladý a energický panovník smýšlel konzervativně a chtěl v rozsáhlé říši především udržet pořádek.

Byl velký pedant. Zakládal si na pravidelném denním režimu, který dodržoval celý život. Vstával velmi časně a den vždy začínal lékařskou prohlídkou. Císař si také potrpěl na uniformy, nechával si na míru ušít stejnokroje snad všech jednotek rakousko-uherské armády. V uniformě byl také často portrétován a fotografován.

Když roku 1901 v novinách vyšla fotka, jak slavnostně otevírá jeden z pražských mostů, vypadal na ní jako na procházce. Češi pak stárnoucímu mocnáři začali přezdívat „starej Procházka“.

František Josef I. dovládl jako rekordman, na trůnu vydržel 67 let. Zemřel v listopadu 1916, tedy uprostřed první světové války, na jejímž rozpoutání se podílel.

autor: Jan Herget
Spustit audio