Fresky Viléma Kandlera jsou k vidění ve Františkových Lázních

21. březen 2005

Vzácné fresky Viléma Kandlera, o jejichž existenci dlouho nikdo nevěděl, mohou lidé opět vidět v kostele Povýšení svatého Kříže ve Františkových Lázních. Na ztracené fresky narazili restaurátoři, kteří na podzim obnovovali v kostele poškozenou malířskou výzdobu. Jednu z nejvýraznějších empírových staveb vysvětil na květnou neděli za přítomnosti tří stovek věřících z Česka i Německa světící biskup pražský Jaroslav Škarvada. Zároveň požehnal příchozím kytice z vrbového proutí.

Chrám Povýšení sv. Kříže byl vystavěn v letech 1814 až 1820. Stavba byla upravována naposledy začátkem 70. let minulého století. Od té doby byly malby značně poškozeny. V září proto začala rekonstrukce a obnova malířské výzdoby. Přitom byly v presbytáři objeveny zamalované původní fresky. Zobrazují svatou Helenu a jejího syna císaře Konstantina I. Velikého.

Náklady na obnovu kostela dosáhly zhruba 1,5 milionu korun. Pokryl je grant Karlovarského kraje na regeneraci městských památkových rezervací a přispěla rovněž farnost ve Františkových Lázních a řada sponzorů.

Logo

O stavbu kostela požádala v roce 1812 chebská městská rada císaře Františka I. Financována byla z prostředků speciálního církevního fondu. Kromě Kandlera se na jeho výzdobě podíleli různí vídeňští umělci, varhany jsou dílem Franze Müllera.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio