Gabriela Osvaldová oslavila 70. narozeniny

25. červenec 2023

Miss Moskva, Most přes minulost, Láska má je zákon a další hity pocházejí z pera herečky a především textařky Gabriely Osvaldové.

Gabriela Osvaldová se narodila jako dcera scénáristy, vystudovala herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze a herectví se zpočátku věnovala i v divadle. Hrála například ve filmu Osada havranů i v televizních inscenacích a cyklech, jako byla satirická Nemocnice na pokraji zkázy. Nakonec zvítězily geny a její hlavní činností je psaní písničkových textů a dnes je známá především jako textařka, otextovala tři desky Lucie Bílé včetně nejúspěšnější Missariel i Jampadampa.

Troufla si však i na rozsáhlejší díla, napsala slova k představení Zahrada rajských potěšení a k muzikálu Johanka z Arku a libreto i s texty muzikálu Robin Hood. Nemá žádnou zvláštní metodu, kterou by používala při psaní textů. Pokud je dříve hotova hudba, neustále si ji přehrává, dokud ji nenapadne text. Raději ale píše bez hudby. V roce 2004 zasedla do poroty historicky prvního ročníku soutěže Česko hledá SuperStar. V té se objevila i o rok později, v roce 2008 usedla po boku Ondřeje Soukupa a Petra Jandy v porotě X Factoru, Naposledy se jako porotkyně objevila ve druhém ročníku Česko Slovenské SuperStar.

Jejím manželem byl český baskytarista a hudební skladatel Ondřej Soukup, s nímž má syna, českého hudebního skladatele a textaře Františka Soukupa.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.