Galavečer Plzeňského kraje byl ve znamení významných ocenění

16. listopad 2023 19:30, aktualizováno

V letošním roce poprvé uděloval hejtman Plzeňského kraje významná ocenění za záchranu života i plakety za odvážné občanské postoje v rámci jednoho slavnostního aktu. Součástí Galavečera Plzeňského kraje byl i vstup další významné osobnosti do Dvorany slávy. Novinkou mezi oceněními je udělení Ceny hejtmana za celoživotní přínos Plzeňskému kraji.

„Každá z cen si zaslouží pozornost. Ať už jde o záchranu života, kde rozhodují vteřiny, aby lidský život neskončil, nebo jde o vzdor době a režimu, jsou to situace, které si mnozí z nás přestavit neumí. Nést následky protestu doby, v níž žijete, rychle jednat a zachránit lidský život, to jsou cenné zkušenosti a zaslouží si úctu i poděkování,“ vysvětluje hejtman Rudolf Špoták a dodává: "V Plzeňském kraji máme řadu osobností, které kraj reprezentují svou činností, jménem, ale nezapadají do zmiňovaných kategorií. Proto jsme v letošním roce přidali cenu za celoživotní přínos Plzeňskému kraji.“

Cena hejtmana za záchranu života

Matyáš Diba

V prosinci loňského roku zabránil svým jednáním vážným následkům dopravní nehody ve Šťáhlavech. Jako cestující v autobusu si všiml zvláštního chování řidiče, kterému se udělalo špatně.

Lukáš Brabec

Zachránil dvě malé děti, které se v březnu 2022 probořily na tenkém ledě na rybníce v Tisu u Blatna.

Václav Mareček

Zachránil život svému kamarádovi, který v červenci loňského roku dostal žihadlo od vosy a nastal u něj alergický šok se zástavou životně důležitých funkcí.

Ceny za celoživotní přínos Plzeňskému kraji

Hana Moravcová – Valentová (1933)

Zleva: Josef Brabenec, Hana Moravcová-Valentová a Bedřich Zákostelecký

V roce 1956 reprezentovala Československo na MS v Paříži ve volejbalu. Získala v roce 1958 stříbrnou medaili na ME v Praze, v roce 1960 bronzovou medaili na MS v Rio de Janeiru. Účast na dvou světových hrách v roce 1955 ve Varšavě a v roce 1957 v Moskvě přinesla zisk jedné stříbrné a jedné bronzové medaile. Za reprezentaci přestala hrát na podzim 1962, kdy se jí narodila dcera. Do roku 1971 hrála druhou ligu volejbalu a poté až do roku 1990 trénovala děti a dorost. Napsala několik knih o volejbale.

Bedřich Zákostelecký (1942)

Učitel hry na klarinet, držitel patentů na učební pomůcky, který se také desítky let věnoval knižní vazbě a jeho knihy dostali prezidenti i papež.

Mgr. Josef Brabenec (1941)

Josef Brabence je zakladatelem Tachovského dětského sboru, vede ho po celých 50 let jeho existence.

Čestné plakety hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje

Dagmar Větrovská (1957)

Dagmar Větrovská

Dagmar Větrovská se narodila v Mariánských Lázních do křesťanské rodiny. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 zažila jako žákyně základní školy razantní změnu v chování pedagogů, kteří ovlivněni politickou situací, změnili své názory i hodnoty. Po absolvování gymnázia pracovala v oční optice v Plzni. Ve třetím ročníku dostala nabídku od místního kněze jet na vánoční setkání chlapců z křesťanských rodin, kde pomáhala vařit. Podobných akcí se pak zúčastnila vícekrát. Tím začala poznávat salesiánskou výchovu mládeže směřující k překonávání nástrah dospívání a snahu o to, aby dospěli v dobré křesťany a zodpovědné charakterní lidi. Spoluzakládala plzeňské salesiánské středisko.

Jan Jelínek (1947)

Za minulého režimu coby vedoucí propagace ČSAD Plzeň v práci kopíroval a rozšiřoval prohlášení Charty 77 a další ilegální tisky důležité pro plzeňský disent nebo knihy a noviny.

Petr Hrabák

Petr Hrabák (1966)

Mimo jiné v červnu 1989 spoluorganizoval v Plzni na náměstí Míru první pietní akt, který připomněl, že Plzeň osvobodila americká armáda, je známý také jako dlouholetý zvukař Divadla pod lampou.

Dvorana slávy

doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc. (* 4. listopadu 1944)

Milada Emmerová

Bývalá hejtmanka, ministryně zdravotnictví, poslankyně a senátorka a současná krajská zastupitelka. Donedávna působila jako docentka vnitřního lékařství v plzeňské FN. V minulosti přispěla také k objasnění choroby válečných veteránů z Perského zálivu. Dvorana slávy Plzeňského kraje je čestná společnost, do které jsou uváděné osobnosti, který svůj profesní život věnovali záslužným činnostem a staly se vzorem a inspirací pro ostatní lidi a zasloužily se v širším slova smyslu o pěstování duševního zdraví a blaha celé společnosti Milada Emmerová coby hejtmanka Dvoranu založila v roce 2009 a byla do ní uvedena jako 44. osobnost.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio