Grand Prix z Tourfilmu putuje do Slovinska

Nejvyšší ocenění, Grand Prix, získal na letošním 39. ročníku mezinárodního festivalu filmů o cestování Tourfilm snímek Diversity to Discover přihlášený Slovinskem. Porota byla v názoru na tento film zcela jednotná. Ocenila na něm nejen dobré zpracování, ale také jeho odlehčené zpracování a vynikající kameru. Slovinsko získalo v devětatřicetileté historii festivalu ocenění poprvé. Tradičně vysokou úroveň si udržely příspěvky z Rakouska, které opět patřily mezi špičku.

Nejstaršího festivalu filmů s turistickou tematikou na světě se letos zúčastnilo 137 zemí z celého světa, které přihlásily rekordních 647 snímků. Potěšitelným pro organizátory je zvyšující se zájem nejenom odborného publika, ale i laické veřejnosti. Osvědčily se i novinky, například kinematografický vlak.

Kino

V televizní kategorii zvítězila belgická televize VRT Eén se snímkem Belgium (Mozart). Ze silné kolekce České televize porota ocenila film Tajemství kamenného počítače režiséra Vladimíra Šimka. Cenu poroty získaly i filmy Zenta - osud rakousko-uherského křižníku a Berlináda, jenž natočila nejmladší režisérka festivalu Adéla Sirotková.

V kategorii CD-ROMy a webové stránky si hlavní cenu odnesli tvůrci CD-ROMu United Arab Emirates 2006, druhé místo pak obsadily webové stránky slovenského režiséra Palo Barabáše. Prix Jury patří CzechTourismu za webové stránky Kudy z nudy.

hory

Na kvalitu přihlášených filmů do soutěže Tour Region Film měla zřejmě vliv skutečnost, že řada z nich byla spolufinancována Evropskou unií. Z vítězství se nakonec radoval Jihočeský kraj, který porazil snímky města Česká Lípa a Jihomoravského kraje. Cenu poroty získal Jeseník, Český ráj, Šumperk a další. Pozitivně byl hodnocen zejména trend zkracovat délku filmů a sázet spíše na emoce než na podrobné informace.

Zájmu publika se těšilo představení oblíbeného pořadu České televize Toulavá kamera a povídání cestovatelů Jiřího Kolbaby a Jaroslava Duška. Součástí festivalu byla i retrospektiva cestovatelských filmů významného českého dokumentaristy Jana Špáty. Hvězdným hostem se stal novozélandský horolezec Mark Inglis, který jako první na světě zdolal Mount Everest bez nohou. Inglis na Tourfilmu také představil Nový Zéland jako zemi turistiky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio