Gratulace Marii Johánkové do Mrákova

22. červen 2016

Někdejší tanečnice Chodského souboru Mrákov a dlouholetá umělecká vedoucí dětského souboru Mráček Marie Johánková z Mrákova oslavila začátkem června významné životní jubileum. K narozeninám jí celý pořad Špalíček lidových písní věnoval Josef Kuneš.

Marie Johánková se narodila 8. června roku 1956 v Tlumačově v rodině Pivoňků, kde se po chalupě říkalo „U Holků“. V Mrákově chodila do nově otevřené školy, poté dálkově vystudovala ekonomickou školu v Klatovech. Ještě předtím však od patnácti let pracovala v domažlické tesárně, po mateřské dovolené pak v závodě Šumavan, později Hodeta.

Vlastní hospoda v Tlumačově - splněný sen

Marie Johánková měla tři životní sny a všechny se jí postupně vyplnily. Úspěšně provozovat vlastní hospodu – to byl jeden z nich. A opravdu deset let ve své rodné vsi Tlumačově vedla Marie Johánková místní hostinec.

Poslechněte si: Špalíček věnovaný oslavenkyni Marii Johánkové z Mrákova!

Babička Marie Johánkové byla jednou ze zakladatelek mrákovského souboru a právě díky ní nastoupila v roce 1973 do souboru i vnučka Maruška. Tam „vyfasovala“ o rok staršího tanečníka Tomše Johánka z Kyčova a jak to tak v tom souborovém životě bývá, uplynul nějaký čas a už padly „vohlášky“. A tak zpěvák, heligonkář a tanečník Tomeš s tanečnicí Mankou spolu měli tři děti: Martinu, Tomše a Janu.

Rodinná tradice pokračuje…

Děti Marie Johánkové úspěšně pokračují v souborové činnosti a folklorní tradice Chodska si zamilovali. Dcera Martina výborně zpívá a hraje na housle, Jana v souboru od dětství tancuje a syn Tomeš hraje na klarinet a saxofon v dechové a dudácké kapele. Jablko tedy nepadlo vůbec daleko od stromu, spíše přímo pod něj.

Dětský soubor Mráček a láska k práci s dětmi

Počátkem osmdesátých let začala Marie Johánková společně Annou Bayerovou na popud místní školy systematicky pracovat s dětmi a jejich práce byla impulsem k pozdějšímu založení dětského souboru Mráček, který nepřetržitě (dnes spolu s Jitkou Růžkovou) vedou dodnes. V minulém roce oslavil Mráček 25. výročí od svého založení. Společně se tak starají, aby byl vždy dostatek dorostu do dospělého mrákovského souboru.

Marie Johánková také několik let připravuje dětské pořady pro Chodské slavnosti v Domažlicích a celkově její práce s folklorní mládeží je více než příkladná. K jejím narozeninám jí přejeme, aby jí elán a chuť do této náročné, ale krásné práce s dětmi ještě hodně dlouho vydržely.

autor: Josef Kuneš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.