Hamernický den se opět po roce vrací do Vodního hamru v Dobřívě

16. květen 2014

Už po dvaadvacáté se v sobotu v Dobřívě na Rokycansku uskuteční Hamernický den. Návštěvníci při práci uvidí umělecké kováře, platnéře, zbrojíře, podkováře a další zpracovatele železa. Součástí bude také soutěž pro kovářské učně Dobřívský cvoček a připravené jsou i komentované prohlídky Horního hamru, který byl prohlášený za národní kulturní památku a je stále funkční.

Při prohlídce se zájemci dozvědí zajímavosti z kovářského řemesla i z historie dobřívského hamru.

„První zmínka o hamru je z roku 1505. Když přijdete sem do této budovy, tak si připomenete počátky železářství v tomto kraji. Původně tady byly vysoké pece, železná ruda se těžila za rybníkem a tady při vstupu po pravé straně jsou dva nadhazovací hamry, po kterých se vlastně jmenuje celá budova,“ popisuje místní znalec František Cipra.

Za třicetileté války se v dobřívském hamru vyráběly zbraně, dělové hlavně, koule a kostry sedl pro jízdu. „Ty se tady dělaly až do roku 1949,“ dodal František Cipra.

A daleko více informací i zajímavých ukázek můžete zažít tuto sobotu na Hamernickém dni. Kulturní program začne v devět hodin a potrvá až do večera.


Zvětšit mapu
autor: mkl
Spustit audio