Hartmaničtí ukryli další vzkaz budoucím generacím

30. říjen 2019 09:35

Kostel v Hartmanicích na Klatovsku je zasvěcen svaté Kateřině. I když bude mít svátek až skoro za měsíc, malou oslavu si místní lidé už uspořádali. Do věžní špičky ukryli nový vzkaz pro příští generace. Zapečetěnou schránku s novinami a mincemi vložili hned vedle té starší, kterou objevili při opravě věže asi před měsícem.

Místní obyvatelé se po nálezu společně sešli v hartmanickém infocentru a rozhodovali, co by v nové schránce měly najít budoucí generace. „Popsali jsme dobu posledních deseti let. Složení obecního zastupitelstva, počet obyvatel. A vložili jsme tam také peníze v hodnotě 50, 20, 10 a 1 Kč,“ řekl starosta Hartmanic Pavel Valdman. Do tubusu se také přidal plakát na tradiční Mistrovství Šumavy v opékání prasat.

Další dokumenty umístil do schránky z měděného plechu farář Jenda Kulhánek: „Když jsem sem přišel, tak jsem byl novokněz, šest týdnů po svěcení a tady jsem se stal administrátorem farnosti. Tak proto, jsem do schránky dal i jeden z primičních obrázků, který mi zbyl.“

Hartmanice najdete na Šumavě, v okrese Klatovy, asi 11 km jihozápadně od Sušice. Kostel sv. Kateřiny je původně gotický z 15. století, v 18. století byl přestavěn částečně barokně.

Schránky jsu tedy nyní dvě. V jedné jsou původní archiválie, v té druhé dokumenty letošní. Klempíř Petr Švajgl ze Zbynic obě schránky cínem zaletoval. Pak je místní společně vložili do věžní špičky, kterou i s vrcholovým křížem vynesli nahoru na kostelní věž.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio