Hasiči dnes budou v Rokycanech soutěžit ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

17. květen 2018 09:10

V Rokycanech se dnes uskuteční 13. ročník Memoriálu Jindřicha Šmause. Je to soutěž ve vyprošťování zraněných z havarovaných vozidel.  Lidé se můžou těšit i na ukázku hasičské techniky zakoupené za skoro 90 milionů korun.

Celá akce se bude odehrávat na rokycanském náměstí a bude se na co dívat. Z celého kraje tam hasiči přivezou různou techniku, například velkoobjemovou cisternu Scanii nebo Tatru, do kterých se vejde až 8 tisíc litrů vody. Jsou na různých druzích podvozku, takže i to mohou zájemci porovnat. Jinak tam budou i další dopravní hasičská auta, u každého bude obsluha, takže lidem vysvětlí, co a jak, případně je nechá do vozů i nahlédnout.

Soutěž hasičů bude probíhat tak, že rozhodčí nasimulují nějakou dopravní nehodu podle předem připraveného scénáře. Například auto bude na boku, na střeše nebo budou dvě auta zaklíněná v sobě.

Úkolem soutěžního družstva bude bezpečně a efektivně vyprostit zraněnou osobu z havarovaného vozidla pomocí techniky, prostředků a nářadí, které se běžně používá při skutečných dopravních nehodách.

Současně budou muset poskytnout přednemocniční neodkladnou pomoc, která odpovídá zranění a přemístit zraněnou osobu do vozu záchranné služby. Soutěžní družstva jsou smíšená, část posádky tvoří hasiči, část zdravotníci a ti se také budou posuzovat zvlášť.

Začátek akce je dnes v 10 hodin na Masarykovo náměstí v Rokycanech.

autor: jik
Spustit audio