Hasiči nacvičují záchranu člověka na zamrzlé hladině

19. leden 2024 14:10

Mrazivé počasí posledních dní využívají hasiči k tréninku na zamrzlé vodní hladině. Zkouší třeba záchranu lidí, kteří se propadnou ledem.

Bruslení na zamrzlém rybníku má svoji atmosféru, ne vždy může být ale bezpečné. Obzvlášť, když teploty polevují a led taje. To pak odvážlivcům hrozí proboření a pád do mrazivé vody – na řadu přicházejí hasiči. Mají za úkol zachránit ty, kteří skončí pod hladinou. Aby se na takové situace připravily, využily hasičské sbory z Plzeňského kraje mrazivé počasí posledních dní a vydaly se trénovat takové situace na zamrzlé vodní plochy.

Hasiči cvičili například v pískovně v Beňovech u Klatov, kde trénink ve vodě trval čtyři hodiny. „Vše začíná simulací situace, kdy se osoba propadla při chůzi po ledu a následně tuto informaci obdrželo operační středisko. To vyšle hasičskou jednotku ze stanice Klatovy. Jednotka přijede na místo události a provede záchranu,“ popsal velící hasič Miroslav Marek. V takových situacích hasičům pomáhá mimo jiné takzvaný suchý oblek, který mají k dispozici. Díky němu zůstávají suší a tepelná vložka je chrání i před zimou.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio