Hasiči řeší zvýšený počet požárů polí i lesů, nejčastější příčinou je činnost člověka

29. červenec 2023 15:13, aktualizováno

Hoří pole, les, louka… Takových oznámení přišlo v červnu a v červenci hasičům v Plzeňském kraji přes 200. Je to jednou tolik než loni. Pole před pár dny hořelo třeba u Přehořova u Žihle na severním Plzeňsku.

Tak trochu ve stínu rozsáhlých ohňů na ostrovech jižní Evropy zůstávají požáry v tuzemsku. Sucho a donedávna extrémní horko se přitom podepsaly i na statistikách výjezdů našich hasičů. Třeba v Plzeňském kraji od začátku června zasahovali už u více než dvou stovek požárů polí, lesů nebo luk, což je jednou tolik případů než loni. Výrazně víc porostů hasí a větší množství práce mají letos třeba dobrovolní hasiči v Žihli na severním Plzeňsku.

„Letos jsme měli požárů obilí nebo strniště zatím dohromady šest. Loni byl přitom jen jeden a předloni žádný,“ uvedl Jiří Havel, velitel SDH Žihle. Naposledy zde hasiči řešili požár pole u odbočky do Přehořova. „Pole s plochou zhruba čtyři hektary chytilo při seči. Oheň se dostal až k silnici, kde se ho naštěstí podařilo zastavit.“ Zasahovalo celkem šest jednotek hasičů, kterým se podařilo požár uhasit během hodiny. Pomohli i zemědělci, kteří půdu oborali.

Pokud fouká vítr, v poli požár postupuje takovou rychlostí, že se ohni ani autem nedá ujet. Dle Jiřího Havla je z hlediska likvidace ještě horší, když hoří les. Tam se může oheň šířit i skrytě, například pod mechem.

„Nejčastější příčinou takových požárů je činnost člověka,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Petr Poncar. „Mezi nejčastější důvody patří mechanické jiskry, vyvolané například nárazem kamene o žací lištu kombajnu, kontakt výfuku s hořlavými látkami, technická závada na zemědělské technice nebo odlétající jiskry z výfuků automobilů. Řadu požárů způsobí také nedbalost při používání otevřeného ohně.“ Požár lesa, louky nebo pole zapříčiní v tom případě třeba odhozený nedopalek cigarety nebo oheň založený ve volné přírodě.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio