Hasiči vyjížděli kvůli přívalovým dešťům, nikdo nebyl zraněn

30. květen 2018

Hasiči v Plzeňském kraji vyjížděli večer kvůli přívalovým dešťům k čerpání zatopených sklepů a k odstraňování popadaných stromů. Nikdo nebyl zraněn. Podle mluvčího krajských hasičů Petra Poncara jsou škody minimální.

Nejvíce byly zasaženy okresy Plzeň-sever, jih Plzeňska a mírně také krajské město. „Šlo o důsledky lokálních bouřek," uvedl Petr Poncar. Po 20. hodině začaly bouřky i deště z regionu ustupovat.

V Kamenném Újezdu na severu Plzeňska čistili hasiči ucpané kanály. Po druhém přívalu se tam přelila místní neudržovaná požární nádrž a voda zaplavila sklepy dvou domů, které hasiči začali odčerpávat před 20:00 hod.

Hasiči řešili zatopené sklepy i vyvrácené stromy

V Plzni-Skvrňanech čerpali vodu ze sklepa domu. V Telicích na Tachovsku, což je část obce Prostiboř, byla velká voda na zahradě rodinného domu, ale dovnitř nakonec nenatekla. V Písku - části Líšťan na severu Plzeňska - čerpali vodu ze sklepa rodinného domu.

Do 20:30 dále vyjížděli hasiči k sedmi spadlým nebo vyvráceným stromům. V některých případech nebyl důvodem silný déšť a bouřka, ale podmáčený terén nebo dřevo stromů nasáklé vodou z minulých dnů. „Zasahovali jsme už několikrát během dne, kdy v místech ještě nepršelo. K padlým stromům se teď jezdí každý den a je to rozprostřené přes všechny okresy kraje," uvedl Poncar.

V úterý večer hasiči odstraňovali kmeny například v Řenčích na jihu Plzeňska, ale také v Nýřanech na Plzni-severu, v části Pankrác.

Varování meteorologů před bouřkami platí i pro dnešní odpoledne a večer. V západní polovině Čech by mohly být i silné s přívalovými dešti a kroupami.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio