Herec Jan Kuželka: Miloš Forman byl chlap, který věděl, co chce

15. únor 2021

Jan Kuželka patří k našim nejobsazovanějším epizodním hercům. Jeho dobrácký obličej zaujal českou produkci i zahraniční štáby. „Není malých rolí, jen malých herců,“ tvrdí Kuželka, který si střihl také roli ve firmu Amadeus.

Jana Kuželku jste mohli vidět v české pohádce Jak se budí princezny, francouzské Edith Piaf i v americkém dobrodružném filmu Příběh rytíře. Jako Salieriho kuchtík si zahrál také ve Formanově filmu Amadeus. „Tenkrát se ještě moc nepoužíval umělý sníh, během vánice se proto foukaly kuličky polystyrenu. Moje manželka ty kuličky tahala z oblečení ještě po deseti letech,“ vzpomíná se smíchem Kuželka.

Na Barrandov za Formanem

Krásné vzpomínky má herec nejenom na natáčení, ale i na režiséra Miloše Formana: „Miloš byl obrovský člověk s velkým srdcem. Znám spoustu režisérů, kteří se projevují řevem, ale Miloš byl normální chlap, který věděl, co chce.“

Při jejich prvním setkání si přitom Jan Kuželka světoznámého režiséra spletl s rekvizitářem. „Kuchaře Salieriho měl hrát americký herec, který si ale při sportu zlomil nohu. Milošův pomocný režisér mi proto zavolal, abych přijel na Barrandov, aby se na mě Forman podíval. Jenže já jsem ho dlouho neviděl a nepoznal jsem ho. Když jsem si svůj omyl uvědomil, začal jsem hrozně blekotat,“ směje se.

Srovnání se zahraničím

Díky svým rozsáhlým zahraničním zkušenostem nejenom z filmu, ale také divadla, může Jan Kuželka porovnávat. „U zahraničních filmů se nešetří na ničem, rozdíl je ale i v přístupu k hercům a technice. Umělecké složky by se například neměly přímo bavit s technickými, vždycky je tam nějaký styčný důstojník, který komunikaci zprostředkovává,“ říká.

Rozdíl v přístupu herec poznal i při natáčení filmu Amadeus, ve kterém jako český herec dostal několikanásobně menší odměnu, než by získal jeho americký předchůdce. „Tenkrát tady byly stanové tabulky, podle kterých se odvíjel honorář. Jenže já jsem v českém rozpočtu nebyl, protože roli měl původně hrát Američan. Bylo mi ale řečeno, že v Čechách není zvykem nikoho platit ve valutách, a tak mi honorář upravili. Na roli tak sice bylo asi deset tisíc dolarů, já jsem ale dostal kolem šesti tisíc korun,“ vzpomíná Jan Kuželka.

Jaký dojem udělali na Jana Kuželku slavní zahraniční herci jako Gérard Depardieu, Nikita Michalkov nebo John Malkovich? A čeho si cení na muzikálech, které má také v repertoáru? Dozvíte se v audio záznamu pořadu.

Spustit audio