Historická jímka kláštera v Plasích vydala vzácné objevy

28. únor 2024 19:20

Dokážete si představit, jak vypadá 300 let starý psí obojek? V klášteře v Plasích jeden takový našli. Někdo ho totiž vyhodil do jímky, která tehdy sloužila jako záchod. Národní památkový ústav teď dokončil její archeologický výzkum.

Národní památkový ústav dokončil archeologický výzkum jímky v klášteře Plasy

Nádobí, skořápky, ale i psí obojek nebo desková hra Mlýn. To všechno se 300 let skrývalo na dně barokní jímky v klášteře v Plasích na severním Plzeňsku. Před více než sedmi lety ji archeologové objevili pod podlahou zahradní ambitové chodby, když se chystala oprava tamní prelatury, neboli bývalého domu opata.

„Významné je spektrum nálezu, hlavně co se týče materiálu. Celý sediment byl v mokrém prostředí pod hladinou spodní vody a uzavřený suťovým mocným násypem, takže se k němu nedostal vzduch. Našla se spousta artefaktů i přírodnin, náš depozitář byl obohacen o více než 12 tisíc předmětů. Kromě překvapivého nálezu psího obojku jsme v jímce objevili i skelety tří psů, což značí, že prostor sloužil mimo jiné k odhazování uhynulých zvířat,“ popisuje Marcela Waldmannová z Národního památkového ústavu.

Národní památkový ústav dokončil archeologický výzkum jímky v klášteře Plasy

Rozsáhlý archeologický a archivní výzkum zakončil Národní památkový ústav vydáním knihy, která výsledky souhrnně představuje. Kniha nese název Ústřice a breviář, což symbolizuje rozsah získaných nálezů. Artefakty by mohly být v klášteře v Plasích vystaveny už příští rok.

Klášter Plasy
autor: Anna Matuštíková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio