Historické gramofony jsou k vidění v Přešticích

2. srpen 2019 15:10

Gramofon jako vynález, který změnil svět. Přesně tak se jmenuje výstava gramofonů, ale i jejich předchůdců v Domě historie Přešticka, která potrvá do 1. září.

V přízemí přeštického muzea najdete několik desítek přístrojů různých značek, tvarů i velikostí a dozvíte se zde něco o výrobě gramofonových desek. Když budete mít štěstí a bude u nich i jejich majitel Milan Novobilský, třeba vám některý gramofon pustí. 

„Snad první gramofon, jaký spatřil světlo světa, byl gramofon vynálezce Emila Berlinera asi z roku 1890. Tento úplně nejstarší sériově vyráběný gramofon byl zhotoven hračkářskou firmou v Německu,“ vyprávěl Milan Novobilský. „Největší a nejtěžší je tady na výstavě americká Viktrola, je to stojanový velký kus nábytku,“ pokračoval sběratel.

Gramofon do každé hospody

Podle něj sloužily gramofony ve své době také v hospodách jako dnešní automaty. Házely se do nich totiž mince. „Byl z toho kšeft, lidé se víc veselili a pili,“ vyprávěl, když vhazoval minci do salonního mincovního gramofonu z roku 1913 Parlofon.

Většinu návštěvníků asi zaujme gramofon, který zdobí velká trouba. „Tehdejší výrobci hlavně v Německu se ve velikosti ozvučnic hodně předváděli. Tento gramofon vyráběla německá firma Specialofon, je na něm saxofonovitě zahnutá velikánská mosazná trouba, která po vyleštění naprosto geniálně září,“ pochvaloval si Milan Novobilský.

 

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio