Historii Plzně i řemesel poznají děti v Pivovarském muzeu

25. říjen 2006

Pivovarské muzeum v Plzni rozšířilo svoji nabídku vzdělávacích výukových programů pro žáky základních škol. Vedle úspěšně probíhajícího programu Zapomenutá řemesla, kde mají žáci možnost blíže poznat dnes už málo známá povolání, jako byli například povozníci, bednáři, sladovníci, kováři . zahájilo nyní muzeum program s názvem Kapitoly z historie města Plzně. První část se se jmenuje Jak se staví město.

Žáci se v rámci programu názorně seznámí s historií města Plzně. Dozví se, jak město vzniklo, jak se rozrůstalo a jaké jsou jeho nejdůležitější stavby Podle autorky projektu Jitky Matějovicové, vyškolení průvodci provedou žáky budovou muzea, jejíž uspořádání odpovídá původní středověké dispozici domu. Prohlídka je vedena interaktivní formou. V první části programu se žáci přenesou v čase do dávné minulosti, do doby, kdy byla Plzeň založena. Dostanou historická jména a společně s myškou-průvodkyní procházejí starobylým domem, kde na ně čekají různé zábavně pojaté úkoly. Podívají se do sladovny gotického původu, mezi plzeňské hradby, do středověké kuchyně a do sklepů vedoucích do plzeňského podzemí. Na závěr odhalí tzv. plzeňské tajemství o městském znaku."

Logo

Ve druhé části programu děti ve výukové dílně samy poskládají unikátní trojrozměrný dřevěný model města a poznají nejdůležitější plzeňské památky. Uvědomí si tak dynamiku rozvoje města a polohu nejdůležitějších plzeňských památek. Dřevěný model města v měřítku 1:175 o rozměrech 3,5 x 3,5 m se vyráběl čtyři měsíce a je sestaven z 250 částí tak, že si děti mohou samy město skutečně postavit. Části města, které byly zbourány, jako například hradby, jsou vyměnitelné, takže na modelu je možné názorně demonstrovat růst města.

Žáci pracují ve skupinkách, nové poznatky a informace si zaznamenávají do vlastních pracovních listů a na závěr získají dobově ztvárněné potvrzení o absolvování programu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio