Hlavní líčení v případu vraždy u Brněnské přehrady bude pokračovat v dokazování na konci ledna 2024

15. prosinec 2023

Krajský soud v Brně se dnes za přísných bezpečnostních opatření začal zabývat případem vraždy u Brněnské přehrady, obžalovaným je muž původem z Ukrajiny Roman Rohozin. Muž vinu odmítl, uvedl, že šlo o sebeobranu. Zabitým mužem byl Rom, případ v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až 18 let vězení.

Souzený muž poblíž tramvajové zastávky podle obžaloby nožem napadl a zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich v nemocnici zemřel. Zabitým byl mladý Rom. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z 10. června také vyvolala v Brně nepokoje. Cizinec byl ve vazbě, nyní je stíhán na svobodě.

Jeden z poškozených dnes u soudu uvedl, že k napadení obžalovaného došlo až poté, co je vyprovokoval. V tramvaji si podle něj jako skupina 15 až 16 lidí pouštěli hudbu, zpívali a kouřili a muž je okřikl.

„Jeli jsme šalinou, kouřili jsme, pouštěla se hudba, skupina asi 15 až 16. Pohádali jsme se tady s pánem, začal po nás řvát, ať přestaneme zpívat, začal na nás křičet. Pak jsme vystoupili, tam jsme pána napadli," popsal situaci poškozený. Obžalovaný podle něj dostal asi tři rány, žádný nůž u něho neviděl. Sám byl zraněn na ruce, má malou jizvu. Dodal, že obžalovaný byl agresivní, ukazoval na ně pěstí. V tramvaji podle něj skupina popíjela alkohol, on sám vypil asi lahev vodky.

Podle druhého z poškozených obžalovanému několikrát dali pěstí po vystoupení z tramvaje. I on vypověděl, že se v tramvaji popíjelo, kouřilo. „Pan obžalovaný nás okřikl, co to děláme, ukazoval na nás pěstí. Vylezli jsme ven, šel naproti nám směrem na Přístaviště. Žduchl do mě, dostal jednu pěstí, také od dvou dalších," popsal konflikt další poškozený. Následně šli po cestě, tam podle něj konflikt pokračoval. Nevěděl ale, že obžalovaný vytáhl nůž, poškozeného obžalovaný prý bodl zezadu.

Podle obžalovaného šlo o sebeobranu

Obžalovaný při výpovědi popsal, že jel s přáteli tramvají na ohňostroj na přehradu, skupinka jiných lidí ale začala v tramvaji hlučet. Uvedl, že si pouštěli hudbu, dělali hluk, houpali se na držadlech. „Když už to bylo nesnesitelné, požádal jsem je, aby toho nechali," uvedl obžalovaný. Následoval konflikt v tramvaji, kde na svoji adresu zaznamenal nadávky, následně konflikt po vystoupení z ní.

„Dostal jsem pěstí do levé části hlavy, zprava ránu za ucho. Pokusil jsem se je odstrčit, ale oni začali mlátit silněji. Kryl jsem si oblast očí a nosu, dostával jsem údery do ucha, zátylku, hrudníku. Pak mi začalo hučet v uších, měl jsem mžitky před očima, sotva jsem rozlišoval siluety. Cítil jsem se hrozně, mohli mě zabít," popsal situaci Rohozin.

Vzpomněl si pak, že má vzadu v batohu nůž na krájení potravin, tak jej vytáhl, aby ho nechali na pokoji. „Kryl jsem se, párkrát jsem s ním švihl ze strany na stranu, pak jsem slyšel křik," řekl. Uvedl, že jak švihal nožem, necítil žádný odpor, ani na rukou pak neviděl krev. Šel se pak podívat po známých, zastavil jej až policista. "Byla to nucená sebeobrana, nehodlal jsem nikoho zranit nebo se dotknout, dokonce jsem ani nevěděl, že jsem se do někoho strefil," řekl dnes muž před soudem.

Červnový incident v Brně posílil protiukrajinské nálady mezi částí Romů. Emoce vyvolaly i dezinformace na sociálních sítích o napadání Romů Ukrajinci, které policie vyvracela. Řada romských osobností protiukrajinské akce odsoudila, varovala před uplatňováním kolektivní viny a vyzývala k rozvaze a ověřování zpráv. Ke zklidnění případného napětí a nepokojů v obcích či městech mohou ní radnice využít nové desatero krizové komunikace. Návod pro informování vytvořila expertní skupina k prevenci a zklidnění předsudečného násilí, která vznikla v létě v reakci na protiukrajinské akce některých Romů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.