Hlavní turistická sezóna v Plzni má úspěšný start

19. červenec 2023 12:55

Turisté projevují stále velký zájem o krajskou metropoli a ani extrémně horké počasí je neodradilo od návštěvy památek.

V letních měsících navštěvují Plzeň převážně rodiny s dětmi a individuální návštěvníci. Mimo hlavní turistickou sezónu jsou to pak převážně skupinové zájezdy. „Troufán si říct, že jsme ve velmi dobré turistické sezóně. Návštěvnost bude jistě velmi zajímavá,“ konstatoval vedoucí plzeňského Turistického informačního centra Dalibor Linda.

Po covidu se proměnilo složení návštěvníků Plzně

Po pandemii coronaviru se drasticky snížil příjezd turistů z Asie. „Naopak evidujeme poměrně velký nárůst turistů z jižní Evropy – Itálie, Španělsko, evidujeme velký nárůst Poláků,“ popsal Dalibor Linda. Jako pozitivní důsledek pandemie je možné vnímat to, že se Češi naučili více cestovat po České republice. „Restrikce donutily Čechy poznat Čechy,“ doplnil.

Turisté by rozhodně neměli vynechat návštěvu Plzeňského Prazdroje, Pivovarské muzeum a historické podzemí. Plzeň se také pyšní jednou z pěti největších synagog na světě a nejvyšší kostelní věží v Čechách u katedrály sv. Bartoloměje. Západočeské muzeum má pak jedny z největších sbírek v České republice, přilákat návštěvníky může také Muzeum loutek nebo vědeckotechnický park Techmania, kde se zabaví celá rodina.

Místo se najde i na relaxaci. Historické centrum Plzně obepíná prstenec sadů. Pěší turistiky a cyklotras si návštěvníci mohou užít také kolem Boleveckých rybníků. Zasportovat si je možné také na zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka, kde na návštěvníky čeká mnoho úkolů.

Informační centrum nabízí možnost zajištění ubytování

S ubytováním v Plzni turistům může pomoci infocentrum, které spolupracuje s převážnou většinou poskytovatelů ubytovacích kapacit. Návštěvníci, co přijedou vlakem, mohou navštívit pobočku infocentra v prostoru Paluby Hamburk, která je hned vedle vlakového nádraží.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio