Hledači pokladů na Tachovsku mají další úlovky

22. září 2017

Největší radost mají, když najdou v zemi rezavé nábojnice, sekyry nebo skoby. Klub hledačů pokladů, podzemí a poznání existuje v Tachově 30 let a dnes ho tvoří 28 členů. Kromě touhy objevovat zapomenuté věci nebo dosud neznámá místa je spojují i detektory kovů. Každý má doma minimálně jeden. Mezi poslední úlovky hledačů patří zrezivělé válečné pokladničky.

Minulý rok parta nadšených hledačů našla čtyři pokladničky. Letos jich bylo dokonce osm. Byly zakopané pod zemí v lese za obcí Studánka na Tachovsku.

„Byly to pokladničky, se kterými chodily děti a vybíraly na zimní pomoc. Je to váleček dvacet centimetrů vysoký, devět centimetrů v průměru a nahoře s otvorem na mince. Pod tím je takový mechanizmus, aby mince s kasičky nešly vyndat. Má to i ouško a vypadá to jako půllitr s víčkem,“ popsal předseda Klubu hledačů HP Tachov Václav Vobořil.

Vzhledem k tomu, že na území Tachovska žilo v minulosti převážně německé obyvatelstvo, chodily s pokladničkami německé děti. Nejprve vybírali na různé slavnosti či na kostelíčky. Později na podporu Wehrmachtu.

Kdo a proč pokladničky zahrabal, se můžeme jen domnívat

Každá kasička měla své číslo a německý nápis župa Sudety. V žádné z nádob se ale bohužel nedochovaly peníze. Kasičky byly zahrabané poměrně hluboko pod zemí, jaký byl pro to důvod, to si dnes můžeme jen domýšlet. „Podle mě to buď bylo proto, aby se nedostal do nějakého konfliktu, protože to bylo po Němcích, anebo to ukořistila americká armáda, nebo možná jen čekali, že se Němci zase vrátí,“ popsal Václav Vobořil.

Za příspěvek do kasičky dostávali dárci takzvané Winterhilfky, tedy různé porcelánové, skleněné, hliněné nebo plastové figurky a další upomínkové předměty. O tyto drobnosti v současnosti mají zájem sběratelé.

autoři: lum , jik
Spustit audio