Hledáte historickou fotku z Plzeňska? Národopisné muzeum dává svoji sbírku na web!

24. duben 2018

Sbírku 25 tisíc skleněných negativů postupně skenuje a umisťuje do zkušební webové databáze Národopisné muzeum Plzeňska. Kolem šesti desítek autorů nasnímalo kolem osmi stovek míst.

Pokud jste patrioti, milovníci historie anebo sháníte dobový snímek stavení, které třeba rekonstruujete, určitě vás potěší dlouhodobá snaha Národopisného muzea Plzeňska. Tato instituce totiž vlastní sbírku zhruba 25 tisíc skleněných negativů a tu se snaží postupně skenovat a náhledy umisťovat do zkušební webové databáze. „Zatím má chyby, pomáhají brigádníci a podobně. V tuto chvíli máme naskenovanou asi pětinu sbírky,“ vysvětluje historik a pracovník muzea Tomáš Bernhardt.

Jak taková sbírka vznikla? Díky zakladateli národopisného muzea v Plzni Ladislavu Lábkovi. Ten byl sám zdatný fotograf. To by ale nestačilo. „Tady v Plzni byl velmi činný klub fotografů amatérů už od konce 19. století. A Lábek dokázal velice dobře odhadnout dokumentační význam fotografie. Proto shromažďoval nejen snímky členů Kroužku přátel starožitností, jehož byl členem, ale postupně získával negativy také z pozůstalostí právě členů fotografického klubu. Díky tomu vlastní muzeum fotografie asi šedesáti autorů, profesionálních i amatérských,“ vysvětluje Bernhardt.

Skupinka plzeňských fotografů amatérů na vycházce do Druztové, 90. léta 19. století

Vznikající webová databáze má usnadnit práci badatelům a chce vyjít vstříc zájemcům o historickou fotografii. Ovšem důvodů pro její vznik je mnohem víc. Především snaha ochránit originály před zbytečnou manipulací. „Dříve, když se objevil badatel, nebo třeba kronikář z nějaké obce a sháněl dobové snímky, museli jsme projít originály a podívat se, co na nich je. Když budou k dispozici náhledy, bude to k negativům mnohem šetrnější,“ říká historik.

A dodává, že je třeba také při digitalizaci doplnit a opravit nepřesnosti v popsání snímků. „Lábek při vší práci, kterou měl, popisoval snímky stručně a někdy ne úplně správně. A kontrolovat všechny popisky u negativů z pozůstalostí také určitě nešlo. Musíme je proto zkontrolovat a případně znovu popsat. A protože některé fotografie jsou velmi známé a jiné zase nebyly ještě zveřejněny, doufáme, že objevíme při práci zajímavé poklady,“ baví práce Bernhardta.

Ostatně vedlejším výsledkem práce na databázi jsou také nejrůznější výstavy. Tu největší chystají muzejníci v květnu ve spolupráci s Velkou synagogou v Plzni. „Výstava by měla představit pohled na Plzeň z doby první republiky. Což je zajímavé, protože tyto snímky unikají pozornosti, většinou je zájem o Plzeň z dob Rakouska Uherska,“ konstatuje Tomáš Bernhardt.

Více se dozvíte v sobotním kulturně publicistickém magazínu Horizont, který Český rozhlas Plzeň vysílá 28. dubna po 18. hodině.

autor: Petra Kosová
Spustit audio