Holiny po orkánu Kyril postupně zarůstají

21. září 2018 13:59

Na Šumavě se postupně zalesňují holiny po orkánu Kyril. Podle správy národního parku si příroda pomáhá sama, ukázala to data z posledního monitoringu.

Podle správců Národního parku Šumava není umělá výsadba nových stromků potřeba. Opírají se o data z posledního monitoringu, který odborníci prováděli na jedné z největších holin u jezera Laka, způsobenou orkánem Kyril. Správa parku na místě vysadila přes 22 tisíc sazenic dřevin, nejvíc jeřábu a buku. Po zhruba deseti letech ale opět na celém území jednoznačně převládá smrk.

„Dlouho to vypadalo, že tady nic neroste, ale už teď vidíme, že tady začíná les. Jsme ve výšce přes tisíc metrů nad mořem a zrovna buk tady nemá na růžích ustláno, vysadili jsme více než 6 tisíc kusů a přežilo jen 1600,“ popsal mluvčí národního parku Jan Dvořák a dodal: „Po orkánu jsme vysadili 22 tisíc stromů, nejvíce buků a jeřábů, ale také jedle a smrky.“

Les se zásahům člověka brání

Po deseti letech od výsadby je zde ale nejpočetnější populace smrků, a to v 58 procentech ze všech dřevin, přitom vysazeno bylo jen 12 procent. Druhou nejpočetnější dřevinou je jeřáb a na třetím a čtvrtém místě jsou vrba a osika, které nebyly sázeny vůbec. „Dle výsledků monitoringu nemá cenu sázet, les se obnovuje sám. Příroda se naopak často zásahům brání, a abychom jí pomáhali násilně, to nemá cenu. Národní parky by na většině území měly mít nastavené přírodní procesy bez zásahu člověka,“ vysvětlil ředitel NP Šumava Pavel Hubený.

Úplně sázet se ale podle něj nepřestane, výsadba bude pokračovat na vymýcených plochách po disturbancích, ale těžby, které jsou prováděny záměrně, už se plánují tak, aby se dosazovat nemuselo. Zatím se vysazují stromky zhruba v polovině národního parku.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio