Horké počasí potrápilo lidi i zvířata

19. červen 2012

V Plzeňském kraji včera padl deset let starý západočeský teplotní rekord. Ve Staňkově na Domažlicku naměřili meteorologové přes 33 stupňů Celsia. Téměř 33 stupňů bylo v pondělí i v Plzni. I když večer západ Čech spláchly prudké bouřky a někde padaly i třícentimetrové kroupy, teploty se celý den držely nad 30 stupni i v dalších meteostanicích.

Největší nebezepčí představují vedra pro malé děti, ale také pro seniory, chronicky nemocné nebo pacienty v léčebnách pro těžce a dlouhodobě nemocné. Hlavně jim hrozí dýchací a srdeční problémy, dehytratace a výkyvy krevního tlaku. Jak potvrdil primář Léčebny dlouhodobě nemocných v Plzni na Lochotíně Antonín Wirth, je zejména u těchto lidí třeba dbát na pitný režim. Minimum litr a půl tekutin za den v horku je skutečně málo.

Problémy mohou vedra působit i zvířatům. Podle Martina Vobruby z plzeňské ZOO, velké teplo nemají rádi tučňáci., opicím musí dávat více dužnatého ovoce a nosorožčí samici Manjulu teď častěji ošetřovatelé sprchují a tedy chladí hadicí. Jsou ale i druhy, které si vysoké teploty a sluníčko vyloženě užívají, například lemuři kata.

V plzeňské ZOO


Samozřejmě jsou lidé a profese, kterým dělají vedra potěšení. Radost z tržeb mají třeba prodejci zmrzliny nebo provozovatelé bazénu. U toho v Plzni na Slovanech to v posledních dnech vypadalo jako ve Středomoří a obleženost byla tak velká, že prostě kabiny už nestačily.

Teplotní tabule u bazénu na Slovanech

Podle meteorologů mělo horké počasí vydržet do čtvrtka, ale v některých místech už prudké slunce trochu ochladil déšť.

autor: lum
Spustit audio