Hracholusky hlásí nejsušší rok ve své historii

4. září 2018 16:05

Přehrada Hracholusky u Plzně zažívá dosud nejsušší rok ve své více než padesátileté historii.

Metry vody chybí v přehradě Hracholusky. Vodní nádrž na pomezí Plzeňska a Tachovska zažívá extrémně suchý rok a hladina už několik měsíců klesá. V těchto dnech měli vodohospodáři začít uměle snižovat hladinu kvůli opravě železničního mostu nad přehradou. Nic ale snižovat nemusí, není totiž co upouštět.

Z přehrady se voda pravidelně upouštět musí. „Jednak kvůli pokrytí odběrů z vodního toku mže a za druhé kvůli hygienickému průtoku,“ vysvětlil dispečer Povodí Vltavy Karel Zelenka.

Přehrada Hracholusky

„Letošní léto bylo extrémně suché, a tak byl přítok menší než odtok. Hladina Hracholusek tedy klesla o 2,2 metru. To je asi 5 cm v nejsušších dnech,“ dodal s tím, že to je nejsušší rok v historii vodního díla. Nedostatek vody se podepisuje na její kvalitě a na možnostech rekreace, vliv má i na dráhu parníku.

Hracholusky zajišťují zejména v sušších dnech odběr vody velkým odběratelům na vodním toku Mže. Letos bylo od začátku září naplánováno upouštět více vody, aby byla možná oprava pilířů Pňovanského viaduktu. To však nebude potřeba, protože voda klesá sama.

Do 1. listopadu by měla kvůli opravám mostu klesnout ještě o 2 metry a 30 centimetrů, předpokládá se ale, že hladina klesne i bez zásahů. Na množství vody se zatím vůbec neprojevily současné deště.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio