Hrady a zámky se loučí s letní sezonou

24. říjen 2017

Panoptikum zámeckých strašidel nebo běh o hradní klíč a mnoho dalších zajímavých akcí je možné navštívit o tomto víkendu na několika hradech a zámcích na Klatovsku.

Na hradě Velhartice se koná 29. tradiční Běh o hradní klíč. Závod je určený všem věkovým kategoriím. Na start se mohou postavit už pážata od tří let, ta mají trasu dlouhou 150 metrů, ale třeba rytíři ti už musejí zdolat trasu dlouhou šest kilometrů.

A nezůstane jen u sportu. Na programu bude i loutková pohádka, v hradu lidé potkají pohádkové a historické postavy a chystá se ohňostroj a lampionový průvod. O hradní klíč se poběží v sobotu, registrace závodníků začne v poledne. Závěrečný ohňostroj rozzáří nebe v půl sedmé večer.

Hrad Švihov připravil trochu netradiční prohlídky. Pracovníci z Archeologického oddělení Národního památkového ústavu seznámí návštěvníky s posledními výsledky právě probíhajícího archeologického průzkumu.

Ožijí také hrady Kašperk, Rabí a dokonce i strašidla Černínského zámku

Od pátku do neděle bude výjimečně přístupný i hrad Kašperk, který je momentálně kvůli budování čističky odpadních vod a kanalizace uzavřený. Přímo v Kašperských Horách bude navíc i nový filmový festival na téma Šumava ve filmu i mimo něj. Přístupný bude od čtvrtka i hrad Rabí a pozor, tam navíc v sobotu budou mít děti a studenti do osmnácti let vstup zdarma.

Přímo strašidelný zážitek zažijí v sobotu návštěvníci Starého Černínského zámku v Chudenicích. Správa zámku totiž přichystala noční oživené prohlídky s názvem Panoptikum zámeckých strašidel. Na prohlídkách se podílí hned několik ochotnických souborů a bude to přehlídka nejrůznějších hrůzostrašných bytostí. Začátek je od 17 hodin a místo je nutné telefonicky zarezervovat předem.

autoři: en , jik
Spustit audio