Hrady a zámky se ukládají k zimnímu spánku

1. listopad 2018 14:22

Bojíte se předvánočního úklidu? Vězte, že pracovníky hradů a zámků čeká horší práce. Zkuste si umýt přes 70 lustrů a vyleštit čtyři tisíce metrů čtverečních podlah.

Ode dneška mají hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu zavřeno a začínají uklízet. Skončila totiž návštěvnická sezona a začíná zimní provoz. Na hradě a zámku v Horšovském Týně na Domažlicku musí třeba uklidit cínové nádobí, aby nechytilo cínový mor. „Cín je náchylný na zimu a už při 9 stupních celsia dochází k takzvanému cínovému, moru, což je nenávratný proces. Musíme tedy nádobí očistit, zabalit do bublinkové fólie a odnést do vytápěných depozitářů,“ vysvětlil správce depozitáře Radim Žáček.

Uklidit se musí 87 pokojů

Umýt veškeré nádobí v zámku dá pracovníkům pořádně zabrat a rozhodně nemohou použít saponát a drátěnku. „Čeká nás ta nejhorší práce, to znamená umýt veškeré nádobí. Je to celkem asi tisíc kusů a zabere nám to týden i 14 dní. Naše babičky měly na mytí všelijaké fígle, cínové nádobí se mylo vodou po vaření hrachu nebo čočky. Skleničky a porcelán se vždy myly jen čistou vodou a leštily suchým hadříkem,“ popsal Radim Žáček s tím, že sundat ze zdí a otřít musí také obrazy ve všech 87 místnostech. Celou zimu se tak pracovníci hradu a zámku nezastaví.

„Máme tady 4 tisíce metrů čtverečních podlah, ty se musí vydrátkovat, naleštit a napastovat. Umýt musíme 72 lustrů,“ prozradil Jan Rosendorský, kastelán zámku a hradu Horšovský Týn. Během zimního režimu se ale památka návštěvníkům zcela neuzavře. Přijít mohou již tradičně v období vánočních svátků.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio