I letos bude udělen Odpadový Oskar

17. červenec 2016

Vítěz druhého ročníku soutěž měst a obcí, kterou pořádá sdružení Arnika, bude znám během léta. I když je v Česku produkce směsného odpadu stále asi o třetinu vyšší než v Německu nebo Rakousku, existuje mnoho obcí, kterým se podařilo dosáhnout vynikajících hodnot pod 150 kilogramů na osobu za rok.

Není nouze ani o inovativní a inspirativní způsoby, jak se lze s odpadovým hospodářstvím obce vypořádat. Už nyní lez zmínit několik obcí, které aspirují na vynikající umístění.

V Plzeňském kraji jsou podle dostupných údajů největším městem s produkcí směsných komunálních odpadů pod 150 kg na obyvatele Klatovy. Je to také jediné město, které podmínky plní a spadá do kategorie nad 5000 obyvatel. Menších obcí a měst, které splňují podmínky pro soutěž je podle podkladů, které poskytl krajský úřad padesát čtyři. Mezi nejlepší patří Dýšina, Chlumčany, Chrást, Nezvěstice.

Limit 150 kilogramů na osobu organizátoři soutěže zvolili proto, že to je hodnota, které se se daří dosahovat i v sousedních státech, v Česku je ale většinou tato meta stále vzdálená. Arnika se ale nezajímá pouze o absolutní čísla, protože soutěž má stejně jako loni dvě kategorie.

„V první kategorii bude pořadí obcí stanoveno na základě absolutní hodnoty produkce směsného komunálního odpadu, přičemž bude vzata v úvahu i velikost obce. Ve druhé kategorii vybere odborná komise obce, které mohou ostatním sloužit jako příklad dobré praxe. Jsme přesvědčeni, že konkrétní tipy, jak předcházet vzniku odpadu a dobře ho třídit, ocení i jinde. Dobře nastavený systém totiž přináší peníze do obecní pokladny a přitom nezatěžuje občany vysokými poplatky,“ říká odborník Arniky na systémy odpadového hospodářství Milan Havel.

Nízké produkce směsného komunálního odpadu umí dosahovat jak obce jen s několika desítkami či stovkami obyvatel, tak i desetitisícová města jako Klatovy, Ostrov a další. S tím, jak města začínají třídit bioodpady, roste i úroveň recyklace. Mnoho měst již dnes recykluje 50 % svých odpadů.

autor: iko
Spustit audio