I v 2. kole senátních voleb volili lidé v karanténě v drive-in centrech. Zájem byl malý

8. říjen 2020 13:26

Druhé kolo doplňovacích voleb do senátu opět započalo hlasováním voličů pozitivních na covid-19 v drive-in stanovištích. V Plzeňském kraji však o tuto možnost volby nebyl téměř zájem.

Možnost hodit hlasovací lístek do urny přímo ze svého vozu využilo v jednom ze dvou drive-in míst v Plzeňském kraji jen minimum lidí. V plzeňském areálu DEPO2015 se na hlasující, kterým volbu komplikuje nemoc covid-19, spíše čekalo. V Plzni a ve Stříbře řádně odvolilo pouhých 11 voličů.

Minulý týden mohli voliči využít dvě stanoviště drive-in, tento týden bylo jen jedno. Volební komise se skládala ze zapisovatele a třech vojáků, kteří měli na sobě ochranný oblek, roušku, štít i rukavice.

„Ti voliči, kteří přijeli, měli potvrzení od hygieny, že už nejsou pozitivní na covid-19, ale nadále platí, že jsou v karanténně, takže nemohli vycházet ven, ale všichni vypadali zdravě,“ sdělil rotný Martin Mleziva.

Do plzeňského DEPA2015 nakonec přijelo odvolit 11 lidí, dva z nich ale kvůli svému bydlišti, které nesouhlasilo s volebním okrskem, odvolit nemohli. Ve druhém drive-in místě v regionu ve Stříbře na Tachovsku volili pouze dva voliči. Ten, kdo drive-in místo navštívit nemohl a voleb se zúčastnit chce, má šanci se k volbě přihlásit do čtvrteční 20. hodiny, kdy musí tuto informaci telefonicky potvrdit na příslušný krajský úřad.

Druhé kolo řádných doplňovacích voleb do senátu začne v pátek ve 14 hodin. Ve stejný čas v sobotu se poté volební místnosti uzavřou. Ve volebním obvodě Plzeň-město vybírají voliči mezi Lumírem Aschenbrennerem z ODS a kandidátem Pirátů Danielem Kůsem. Na Tachovsku a Chebsku proti sobě stojí Miroslav Plevný za STAN a Jaroslava Brožová Lampertová z ANO.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio